Hon kritiserade de kinesiska myndigheterna för att mörklägga pandemin och dömdes därför till fyra års fängelse.

Mellan 1 januari och 26 mars 2020 arresterades 897 personer i Kina för att ha spridit information eller för att ha sagt sina åsikter om coronaviruset.

Polisen i Shanghai arresterade medborgarjournalisten och aktivisten Zhang Zhan den 14 maj 2020 för hennes rapportering från Wuhan om coronavirusets utbrott och i december dömdes hon. 

Den före detta advokaten hade genom videos på Youtube sagt att coronarestriktionerna inte tog hänsyn till de mänskliga rättigheterna och menade att de tog ifrån människor deras liv i kampen mot viruset.

Hennes rapportering från Wuhan skedde när regionen var själva epicentret för coronavirusutbrottet alldeles i början av pandemin. Hon åtalades för att ha spridit desinformation och för att ha ”sökt debatt och provocerat”. 

Zhang satt häktad i Shanghai i över sex månader innan domen utdelades. Enligt uppgifter hungerstrejkade hon under hela häktningsperioden och hon har sagt att hon inte tror att hon kommer att överleva fängelset.

Hon uttalade också öppet stöd för visselblåsaren och läkaren Li Wenliang som varnade för den nya okända SARS-liknande sjukdomen som började spridas i december 2019. När han varnade sina kollegor och bad dem bära skyddskläder i en privat chatt kontaktades han av myndigheterna. 

Han avled senare av covid-19 efter att själv ha blivit smittad av en patient och blev genom sin rapportering världskänd.

Zhang Zhan

Medborgarjournalist, aktivist och före detta advokat

»Kanske har jag en upprorisk själ… men jag dokumenterar bara sanningen. Varför kan jag inte få visa den?«

Lyssna på intervjun

Medborgarjournalisten Zhang ifrågasatte också tidigt den officiella rapporteringen. Hon ville ge en röst till de vanliga medborgarna i Wuhan som inte hade en möjlighet att påverka och som plötsligt befann sig i extrema nödsituationer när de spärrades in under långa nedstängningsperioder och ofta förlorade sina möjligheter till försörjning.

Hon rapporterade också om när andra oberoende journalister arresterades eller om att familjer till de som avlidit av corona trakasserades när de ville ställa ansvariga till svars.

 

Fängslad och tystad

Zhang Zhan dömdes för att ha “sökt debatt och provocerat” med sin rapportering om virusets utbrott.

I den insamling som startades för Zhang beskrivs hur farlig den kinesiska regeringen anser att hennes rapportering varit:

– Att intervjua människor på gatan i Wuhan under coronaepidemin är en handling som myndigheterna ser på med avsky. Vore det inte för internationella nätmedborgare som fortsätter att lyfta Zhans fall skulle det ha varit nedgrävt och glömt för länge sedan, säger en före detta kollega i den namninsamling som finns på Change.org för Zhang.

Zhang spred sin journalistik genom sociala medier som WeChat, Twitter och genom sin Youtube-kanal.

2023 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm