Nyheter om

Beställ reportageboken “Demokrati eller krig för Etiopien”

Pandemin ställde in ett historiskt val och kastade in Etiopien i krig. Möt politikerna, aktivisterna och de fängslade journalisterna som skrev historia tills pennan vreds ur händerna på dem alla.

Reportagesajten Blankspot satte under pandemin ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen. Här har vi samlat reportage från åren 2020-21 som ger vittnesmål från en av vår tids lika hoppfulla som blodiga och definitivt underbevakade regioner. Etiopien var länge ett av den afrikanska kontinentens största fängelser för journalister. I decennier dominerades etiopisk politik av ett parti som styrde med järnhand.

När Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister våren 2018 var det som en politisk atombomb: Politiska fångar släpptes och fredsprocessen med Eritrea återupptogs. Men sedan satte först en pandemi och därefter ett krig käppar i hjulet för reformpolitiken. Historia har skrivits och vi på Blankspot har varit med och skildrat den.

Den nya reportageboken är ett urval av de över 170 artiklar Blankspot skrivit om demokratiutvecklingen i Etiopien.

ISBN 978-91-8020-589-4

Mjukband på 171 sidor. Pris 49 kr.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.