Nyheter om , ,

Trots kritik mot VM – Qatar planerar redan för nästa fotbollsturnering

Under föregående vecka var representanter från det asiatiska fotbollsförbundet på plats i Qatar. Anledningen är att emiraten är ett av länderna som tävlar om att hålla i det kommande fotbollsmästerskapet år 2027.

Sedan Qatar blev vald till värdland för det kommande världsmästerskapet har kritiken haglat över landet, främst för hanteringen av migrantarbetare och lagstiftningen gällande kvinnors- och HBTQ-personers rättigheter.

Såväl fotbollsförbund som människorättsorganisationer har lyft problematiken att mästerskapet ska hållas i ett land som inte främjar mänskliga rättigheter, men trots det kan nu emiraten bli värd för ytterligare ett stor sportevenemang: nämligen det asiatiska fotbollsmästerskapet år 2027.

Landet är tillsammans med Indien, Iran och Saudiarabien ett av de som har godkänts att delta i processen.

I samband med det var representanter från det asiatiska fotbollsförbundet (AFC) i Qatars huvudstad Doha under föregående vecka för att inspektera anläggningar och träffa landets fotbollsförbund (QFA).

AFC, som är en av sex konfederationer inom FIFA, har idag 47 medlemsländer däribland Kina, Australien och Filippinerna. Just det asiatiska fotbollsmästerskapet har pågått sedan år 1956 och är det näst äldsta kontinentala fotbollsmästerskapet i världen. 

Qatar har själv har varit ett medlemsland i AFC sedan år 1974 och vann hela kuppen år 2019 i finalen mot Japan.

Representanter från det asiatiska fotbollsförbundet (AFC) var på plats i Qatars huvudstad Doha förra veckan för att inspektera anläggningar och träffa landets fotbollförbund (QFA).

Under det fem dagar långa besöket guidades AFC runt på sex av de åtta arenorna som har byggts inför VM i december. 

De fick även besöka några av de befintliga träningsanläggningarna och delar av Aspire Zone Foundation vilket är ett multifunktionsområde som inkluderar sjukhus, kongresscenter och hotell.

Under besöket lämnades även en rapport över som innehåller en detaljerad plan kring olika möjliga byggnationer som kan behövas göras samt hur biljettförsäljningen, marknadsföringen, mediarättigheterna samt säkerhetsåtgärderna kommer att se ut.

Till sin fördel lyfte Qatar fram att landet kommer att ha en erfarenhet av att hålla i ett stort sportevenemang till följd av VM senare i år, och att nödvändiga byggnationer redan kommer att vara på plats inför 2027.

På söndagen publicerade även QFA en redogörelse på sin officiella hemsida om besöket och att de förväntar att få reda på vinnaren under det första kvartalet av 2022.

Toppbild: Qatars nationella fotbollslag när de vann Asiatiska mästerskapet år 2019.