I måndags började ramadan. I Tunisien varar fastan i år 16 timmar om dagen. Men vad gör de som inte vill eller kan fasta? Läs den lokala journalisten Rym Benarous rapport från landets stängda facebookgrupper där det tipsas om öppna matställen
Av Gäst 13 maj, 2019
Kaféer och restauranger i Tunisien tvingas under ramadan sedan decennier att hålla stängt under dagen. Barerna är helt stängda och varje år uppstår samma debatt.
Trots att religionsfriheten står inskriven i konstitutionen sedan 2014 gör sociala normer att de som inte fastar pekas ut. Polisen säger att de har order att se till att kaféer och restauranger hålls stängda. Eftersom polisen när som helst kan dyka upp och tvinga ägarna att stänga, höjer de som har öppet sina priser under ramadan, ofta till det dubbla.
En knapp vecka innan ramadans början startade den stängda gruppen #Fater (icke-fastande) på Facebook. I den delar tunisier adresser där det går att äta under dagen och information om vad det kostar. En som är med i #Fater är Akram O.
– Tunisien framställs ofta som det mest moderna landet i arabvärlden och en förebild vad det gäller demokrati och frihet. Men det stämmer inte rörande religionsfriheten. Med vilken rätt tvingar man mig att fasta – är jag inte fri i mina val? Under ramadan känner jag inte igen mitt fria, öppna och toleranta land, säger Akram O som inte vill ha med sitt efternamn på grund av risken att bli attackerad för att han inte fastar.
Text: Journalisten Rym Benarous som på bilden ses dricka en kopp kaffe på ett av de caféer som har öppet dagtid under ramadan.
**
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.