Blankspot om

Demonstration för flyktingamnesti

Under lördagen arrangerade nätverket “Vi står inte ut” en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett par tusen personer samlades och krävde amnesti för ensamkommande flyktingbarn.  Blankspot frågade några av dem varför de engagerat sig? Läs mer: Allt i serien ”Uppdrag: Afghanistan” Foto: Lena Dahlström – Vi är familjehem till Mostafa Salehi från Afghanistan och genom det har jag blivit […]

Under lördagen arrangerade nätverket “Vi står inte ut” en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett par tusen personer samlades och krävde amnesti för ensamkommande flyktingbarn.  Blankspot frågade några av dem varför de engagerat sig?

Läs mer: Allt i serien ”Uppdrag: Afghanistan”

Foto: Lena Dahlström– Vi är familjehem till Mostafa Salehi från Afghanistan och genom det har jag blivit mer och mer engagerad, säger Helena Meschke.

 – Vi har som fackförbund på central nivå skrivit under för amnesti för ensamkommande barn i Sverige, säger Heike Erkers som är förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR (till höger i bild).Ahmad Rahimi hoppades finna trygghet i Sverige– två år, ett avslag och två självmordsförsök senare, väntar han fortfarande på besked om han ska få stanna. ”Jag är så rädd, ovissheten är som en långsam tortyr”, säger han.– Jag jobbar med ensamkommande från Nordafrika. Marocko tar inte emot dem och deras stöd upphör när de fyller 18, vilket gör att de hamnar på gatan. Det skapar en hopplöshet, säger Tobias Glad.– Vi kommer från Siljansnäs där flyktingarna i Leksands kommun är samlade. De som tog sig hit i augusti 2015 då vi var ett öppet land, de borde ju också få stanna kvar. Många av barnen är ju inte heller födda i Afghanistan, säger Staffan Lundgren.

 –  Sverige har haft en signalpolitik där man lockat hit en massa människor som man sedan kastar ut – vilket jag tycker är moraliskt förkastligt, säger Johan Marino, kommunanställd i Grästorp.– Sverige har redan satsat pengar på dem och de är på gång in i det svenska samhället. Det är ett sånt slöseri på alla plan att inte ta vara på deras drivkraft, säger Johanna Immonen (till höger på bilden), lärare, St Botvids Gymnasium Hallunda.

***

Läs mer från reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan