Nyheter om

Därför blev söndagen blodig i Myanmar

Under söndagen drabbade demonstranter och säkerhetsstyrkor samman i staden Rangoon och ett stort antal människor ska ha dödats. För Blankspot förklarade aktivisten Shunlei Yi i veckan varför militären nu skjuter skarpt.

Efter de dödliga sammandrabbningarna har militärstyret nu infört krigslagar i delar av landets största stad Yangon. Uppgifter om 38 döda kommer från en människorättsorganisation för politiska fångar, AAPP, rapporterar Reuters. 

Det gör söndagen till en av de blodigaste dagarna sedan protesterna tog fart efter kuppen den 1 februari. 

Den 28:e februari skakades Myanmar och omvärlden av den dittills blodigaste dagen sedan protesternas början en knapp månad tidigare. 18 personer miste då livet, mångdubbelt flera skadades, åtskilliga av dessa skjutna med levande ammunitioner. 

– Allting förändrades den 28:e februari. Polisen och militären började använda skarp ammunition mer och mer och dödade demonstranterna på ett nästan godtyckligt sätt, de bara sköt, sa Shunlei Yi aktiv i Action Committe for Democracy Development (ACDD) till Blankspot i veckan (läs intervjun här).

Shunlei Yi trodde att det fanns en huvudsaklig förklaring till varför våldet nu ökar med flera döda och skadade: militären fick slut på alternativ. Först försökte militären vänta ut demonstrationerna som bara blev större och större.

Deras repertoar av mer hänsynsfulla repressiva metoder för att tygla demonstranter började tryta och hon tror att våldet blev en sista utväg för att försöka tysta protesterna.

Men trots att Myanmars gator blivit en skådeplats för våld och ohyggligheter har de för Shunlei likväl blivit en plats där hon känner sig trygg, berättade hon för Blankspot.

– När man är hemma, ensam och ser på nyheterna och filmerna från demonstrationerna känner man sig så hotad och vilsen. Men när man är ute på gatorna känner man sig modig, man känner sig stärkt av människorna omkring sig, så jag försöker gå ut dagligen.

Protesterna har nu pågått i sex veckor sedan militären genomförde en kupp och avsatte landets demokratiska styre. 

Under helgen har också en grupp parlamentariker som håller sig gömda efter militärens maktövertagande, uppmanat folket till att göra revolution, via inlägg på sociala medier.

Militären motiverar sitt maktövertagande med att valet som genomfördes i november inte var rättvist, men har inte kunnat lägga fram några bevis. I valet vann Aung San Suu Kyis parti NLD stort.

Fram till söndagens protester har över 80 personer dödats och över 21 000 personer gripits. 

Foto: Ninjastrikers (bild från en tidigare demonstration i februari 2021).