Nyheter om

Därför avpublicerar Blankspot artiklarna

Blankspots chefredaktör om valet att avpublicerar artiklarna om kvinnorna i Kabul.

Vi har i dag tagit beslutet att avpublicera intervjuer efter det att vi på plats i Afghanistans huvudstad fått fram nya uppgifter som gör att vi inte kan styrka de uppgifter som den intervjuade tidigare uppgett. Läs mer om det här. 

Efter att ha skickat en reporter för att undersöka misstankarna har vi fått det bekräftat att uppgifterna vi fått inte visat sig stämma. 

Bakgrunden är att i slutet av januari fick vi ett tips om att en grupp unga kvinnor skulle ha flytt från Iran till Afghanistan för att undvika att giftas bort.  

Personen som tipsade oss hade en lång erfarenhet av att jobba med afghaner och hade sedan flera år haft kontakt med en hjälporganisation i Kabul som bedömdes som seriös. 

Kort därefter intervjuade jag på telefon en av kvinnorna som kunde engelska samt föreståndaren och skrev en första artikel om de unga kvinnornas situation. 

De kunde då detaljrikt berätta om flykten och sin situation på ett sätt som då lät trovärdigt. 

Efter en tid följde vi upp deras situation med en ny intervju med dem och skrev en andra artikel om deras situation. Nu hade de fått hjälp från Sverige och startat en skönhetssalong för att bli självförsörjande. 

I mitten av maj gjorde vi en ny intervju efter uppgifter om att de skadats i attacken mot flickskolan. Ännu en artikel publicerades. 

Kort därefter uppger kvinnan jag intervjuat att myndigheterna börjat ställa frågor om deras situation. Hon är därför rädd för att deras familjer ska hitta dem.  Detta väcker en del frågetecken på redaktionen eftersom de är afghanska medborgare och knappast kan utvisas till Iran. 

I tiden sammanfaller det med att frilansjournalisten Göran Engström som sedan 2017 bevakat Afghanistan på plats för Blankspot genom flera reportage ska göra ytterligare en reportageresa till Kabul. 

Vi ger honom kontaktuppgifter till kvinnan vi intervjuat. Föreståndaren för NGO:n säger att de alla är utanför Kabul och gömmer sig men Göran får trots detta i uppdrag att försöka träffa personen och gruppen för att undersöka situationen.

Hans arbete på plats resulterar i den artikel vi publicerar idag och utifrån det som framkommer på plats har vi valt att vi avpublicera artiklarna. 

Avpubliceringar är sådant som man bör undvika om det inte rör sig om helt felaktiga uppgifter som i det här fallet. 

Vi skulle innan den första publiceringen ha fortsatt följa upp och ställa flera kritiska kontrollfrågor. Begärt att få se bevis på de uppgifter som uppgavs och haft flera än en källa till deras berättelse.

Det Göran Engström rapporterar om visar hur svårt det är att på distans – speciellt i ett land som Afghanistan – verifiera huruvida en uppgift eller en berättelse är sann eller inte. 

Man behöver regelbundet vara på plats, knacka dörr och det är viktigt att det arbetet nu kunnat göras.  

Vi har kunskap om asylbedrägerier som vi tidigare också skrivit om. Detta borde vi varit mer vaksamma för särskilt när det parallellt startades en insamling till flickorna. 

Även om är bra att nu ha kunnat reda ut historien på plats – så är det ett faktum att artiklarna aldrig borde ha publicerats.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.