Nyheter om

Därför angreps massmötet i Etiopiens huvudstad

Tusentals människor hade samlats för att ge sitt stöd till den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed när en explosionen inträffade i Addis Abeba på lördagen. – Det var en handgranat. Någon försökte kasta den mot scenen där premiärministern befann sig, säger Seyoum Teshome vid mötets organisationskommitté till Reuters.Bakgrunden till demonstrationen är den stora mängd reformer som den senaste månaden presenterats av den nya premiärministern. De församlade ville uttrycka sitt stöd för processen. Enligt arrangörerna förväntades över två miljoner människor samlas på “Meskel Square”.

Enligt landets hälsominister Dr Amir Aman ska minst 132 personer ha skadats i granatattacken och en avlidit av sina skador. Premiärministern är oskadd.

En misstänkt bil sattes kort därefter i brand och tre personer ska ha gripits och överlämnats till polisen.Sedan tillträdet har den nya premiärministern Abiy Ahmed, för dagen klädd i en grön t-shirt, hatt och chinos bland annat:

1) Släppt flera tusen politiska fångar fria.

2) I sina tal ”från djupet av sitt hjärta” bett om ursäkt för regimens tidigare människorättsövergrepp.

3) Meddelat att landet ska dra sig tillbaka från områdena landet ockuperar i Eritrea för att lösa den långvariga gränskonflikten med grannlandet.

4) Öppnat upp för en privatisering av statliga monopol inom flyg, el och mobilnät.

5) Pensionerat inflytelserika generaler och ersatt dem med civila ämbetsmän.

6) Lovat att investera i somaliska hamnar, samt besökt både Oromoregionen och Ogaden för möten med lokalbefolkningen.

7) Flaggat för att häva terroriststämpeln av oppositionsgrupperna ONLF och Gunbot 7, samtidigt som han frigivit dödsdömda politiker. Gunbot 7 svarade med att i ett uttalande lägga ner sina vapen.

8) Släppt blockeringen av 260 nyhetssajter och hemsidor som nu är tillgängliga inifrån Etiopien.

Tempot har varit så högt att frågan många börjat ställa sig är hur länge han kan leverera nya löften utan att stöta på motstånd hos det gamla gardet.

Abiy Ahmed är dessutom den förste etiopiske premiärminister från oromo-regionen. Oromo är den största folkgruppen i landet och utgör ungefär en tredjedel av befolkningen. Det är också främst oromobefolkingen som demonstrerat de senaste åren.

I landets norra delar där TPLF, som länge varit det styrande partiet inom regeringskoalitionen EPRDF, har sin bas har andra demonstrationer ägt rum där Abiy Ahmed kritiserats för att ”sälja ut landet” till ärkefienden Eritrea.

Men dagens demonstration i huvudstaden visade att han har stöd av en majoritet.

Den etiopiska regimen som styrt i ett kvartssekel bemötte i början protesterna som bröt ut 2015 med hård repression. Människorättsorganisationer som HRW har dokumenterat en mängd övergrepp – men den växande ungdomsbefolkningen tvingade till slut regimen att backa och öppna upp för reformer.

 Efter explosionen meddelande Abiy Ahmed i ett tv-anförande att attentatet var ”ett misslyckat försök av krafter som inte vill se ett enat Etiopien”.

Det är två år till nästa val och det återstår att se hur de föreslagna reformerna ska implementeras.

Eritreas president svarade i veckan på Etiopiens utspel och en delegation från landet kommer inom kort att resa till Addis Abeba.

Uppdatering: 

14.25: Enligt landets hälsominister är antalet skadade 132 och en har avlidit av sina skador. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.