Blankspot om

Dags att förflytta fokus från källkritik till källtillit

Blankspots skolprojekt var i veckan nominerat till årets event på Tidskriftsgalan. En uppmärksamhet som är viktig för den här effektiva metoden för att öka källtilliten och förstå journalistikens arbetssätt och roll i demokratier.

I veckan var det dags för Tidskriftsgalan där Blankspot var nominerade för årets event för vårt skolprojekt. Med detta får elever ett nytt sätt att arbeta med medie- och informationskunnighet i praktiken. Hur har digitaliseringen påverkat demokratin och medier? Elever får följa reportrar ut i fält under ett reportagearbete. Genom att följa arbetet före, under och efter får eleverna detaljkunskap om hur man arbetar med journalistik. Samtidigt arbetar eleverna också med frågor om digitalisering, källkritik, pressfrihet, mänskliga rättigheter, filterbubblor, nätintegritet och fejknyheter. Efter projektet har källtilliten stärkts och kunskapen om digitalisering, demokrati och journalistik har ökats.

Vi är väldigt stolta över att projektet fick välförtjänt uppmärksamhet. Vi söker ju finansiering för att kunna fortsätta erbjuda det till fler elever.

Om vi hade vunnit hade vi läst upp det här citatet från en av de medverkande skolorna som väl beskriver vad vi hoppas kunna åstadkomma:

“Jag har jobbat i skola i 15 år och detta projekt är helt klart det mest spännande och givande projekt jag deltagit i. Som bibliotekarie undervisar jag eleverna i medie- och informationskunnighet och att få vara med i Blankspots projekt och samtidigt undervisa i MIK gjorde det mer meningsfullt då det var mer ”på riktigt”.

Jag tror att lärarna och jag som bibliotekarie, lärde oss minst lika mycket som eleverna när det gäller mediers makt, hur journalister arbetar, hur mycket arbete som ligger bakom en journalistisk text och om mediers betydelse för demokratin. Jag ser projektet som kompetensutveckling och jag har lärt mig massor som jag får användning för när jag undervisar i MIK.”

Nevin Semovski, skolbibliotekarie på Slottsstadens skola i Malmö fråLäs gärna allt om projektet och dess metod här eller se den korta filmen. Har du tips på finansiering eller vill bidra på annat sätt hör av dig till brit@blankspot.se.