Blankspot om

Dags att blankspotta!

Nu står vi här med nästan 3000 backare och över en miljon kronor. Tillsammans skrev vi historia och slog nordiskt rekord i crowdfunding.

Det känns fortfarande overkligt. Ibland nyper jag mig i benet och gnuggar ögonen.

En idé om en medborgarfinansierad sajt för utrikesjournalistik.

Tre veckors kampanj.

Och nu står vi här med nästan 3000 backare och över en miljon kronor.

Tillsammans skrev vi historia och slog nordiskt rekord i crowdfunding.  

Drivna av en övertygelse om att det finns historier där ute som bara måste berättas körde vi ända in i kaklet.

Jag vet att vi varit lite för tysta och att ni varit nyfikna på att veta vad som händer.

Men jag och de övriga i teamet har behövt lite egentid under radarn för att ladda om, äta, och organisera upp oss. Vår plan var att lansera de första reportagen i september men nu känner vi att vi vill plocka upp kontakten med er som gjorde det här möjligt: så varför vänta?

Tillsammans med er

Så i morse tog vi en tesked med cement och sjösatte en betaversion av webben så att vi kan påbörja det stora arbetet med att ta detta vidare tillsammans med er.  Together with har blivit något av ett motto.

Inget är ju färdigt på nätet, och funktion får gå före form just nu, men vi känner att vi inte vill vänta till september utan släppa in er redan nu i processen.

För det är i detta brännande nu, det verkligt stora jobbet börjar.

Det är nu vi behöver er expertis.

Vi är en digital publikation men vill gärna träffa er fysiskt för att tillsammans resonera oss fram till hur ni ska kunna följa reportrarna ute på fältet, för att presentera de idéer vi har och lyssna till era.

För att möjliggöra detta kan vi berätta den glada nyheten att vi blivit med lokal. Vi har nu en fast punkt i tillvaron efter att ha ockuperat ett rum hos grundaren Brit Stakstons nyöppnade Digital Academy på Wallingatan i centrala Stockholm.

Har ni vägarna förbi så är ni när som helst välkomna in på en kaffe. När jag eller Nils inte är ute och reser så är vi på plats på kontoret.

Där har vi tillgång till en stor möteslokal med en scen där vi kommer att arrangera utbildningar, workshops och seminarier och det känns spännande att kunna bjuda in alla er som är medlemmar till en första Blank Spot Meetup den 12 maj klockan 17.00 på Wallingatan 37. Medlemmar är ni alla som bidrog med 450 kronor eller mer under crowdfundingkampanjen.

För er som inte kan delta på plats kommer eventet så klart att webbsändas här och under hashtaggen #blankspot kommer man att kunna bidra och följa eventet.  

Även om det varit tyst de senaste veckorna så har det alltså hänt massor av saker. Vi har haft en mängd möten med journalister för att ta fram idéer, med tekniker för att sjösatta en Blank Spot Project-pod, med satellitexperter för att kunna livesända från fältet bortom mobilmaster och med en mängd spännande museum, utställare, försäkringsbolag och andra aktörer som på olika sätt vill se oss lyckas och som gått från ord till handling i sitt stöd. Vi har också stött på massor av stolta medlemmar i olika sammanhang. Alla med olika förväntningar på oss. Vi ser så fram att fortsätta dialogen med er om världens vita fläckar.

Vi i redaktionen har också tjuvstartat en del projekt för att bibehålla rörelsen framåt.

I morse hade jag kontakt med reportrar som researchade på plats i Södra Sudan. Bollade idéer med kongolesiska journalister, fick tips från Peru och planerade egna resor.

Men det svåra så här i uppstartsfasen är att vi på ett sätt sitter fast i samma verklighet som vi kritiserar. Vi vill täcka världens vita fläckar och ge människor en röst som annars inte träffar journalister, men vår information baserar sig allt för ofta på det som andra journalister rapporterar om.

Så vi behöver er hjälp för att hitta länderna och ämnena som verkligen bränner till. Vi behöver tips om starka människor i syd som kämpar för förändring.

Nyligen var jag i Bryssel tillsammans med Brit Stakston och berättade om projektet under ett seminarium i EU-parlamentet om framtidens journalistik.  Projektet har skickat ut en positiv signal i Europa om behovet av kvalitetsjournalistik och nya affärsmodeller.

Det verkligt unika med Blank Spot Project är inte att ett antal reportrar, fotografer, digitala strateger och grävande journalister bestämde sig för att bygga en sajt. Det verkligt unika med Blank Spot är medlemmarna – du som läser detta.

Det är du som gjort detta möjligt.

Det är du som skiljer detta projekt från allt annat som görs. Du är våra ögon och öron i en allt mer global värld.

Det är med dina idéer, lokala kontakter och hjälp som vi kan lyfta oss i håret och ta fram kvalitetsjournalistik som kan förändra världen. Vi vill göra den här resan med dig.  

På våra meet-ups fångar vi upp era förväntningar och berättar mer om våra redaktionella planer så här långt.

Vi har så mycket vi vill berätta och det känns verkligen som att vi står i startgroparna. Tipsa gärna andra om oss! Det är inte försent att stödja oss och glöm inte heller att följa oss på Facebook, Twitter och Instagram eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Väl mött den 12 maj klockan 17.00 på Wallingatan 37.

Martin Schibbye

Chefredaktör för Blank Spot Project

Martin_Jonas