Röster om

Dagbokens Mohammad: ”Jag har klarat mig i över ett år i Kabul”

Blankspots medborgarjournalist Mohammad som har skrivit dagbok från Kabul i Afghanistan intervjuas i Allt om Tidskrifter.

I en intervju med Matilda Nilsson för magasinet Allt om Tidskrifter säger Mohammad att ”det känns otroligt bra att min dagbok fick priset.”

Mohammad som tvångsutvisades från Sverige i maj 2019 och har sedan hösten samma år skrivit över 60 inlägg om sin vardag i Afghanistan på Blankspot. För Allt om Tidskrifter berättar han om sin situation.

– Det är svårt att säga att min situation är bra. Här sker det många attentat. Men jag klarade över ett år i Kabul och mår bra i alla fall. Jag försöker att överleva.

Upprinnelsen till dagboken är Blankspots fleråriga rapportering om Afghanistan där sajten följt vad som händer med de som utvisas från Sverige till Afghanistan. 

2017 gav Blankspot ut boken ”Utvisad”. Vidare har Blankspots Facebookgrupp Uppdrag: Afghanistan 8 000 följare som kan komma med idéer och uppslag.

Blankspot har skickat ut förfrågningar för att hitta någon privatperson som kan skriva medborgarjournalistik från andra platser än Kabul, till exempel från Etiopien eller 

I intervjun beskrivs också hur dagboken tycks ha bidragit till att Mohammad fått en tydligare riktning i livet.

I förra årets sista inlägg går att läsa att Mohammad drömmer om att bli journalist eller författare.

– Det är inte så lätt för mig att studera journalistik i Afghanistan. Jag vill studera journalistik i Sverige och jobba som en riktig journalist. Det är min dröm och mina tankar om framtiden, säger Mohammad till Allt om Tidskrifters Matilda Nilsson. 

Läs intervjun med Mohammad och Martin Schibbye här.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.