Blankspot om ,

Dagboken från Kabul nominerad till Tidskriftspriset

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter nominerar Blankspot till priset Årets Grepp för ”Dagboken från Kabul”.

Motiveringen lyder: ”Knappt några rapporter når oss längre från Kabul. Men tack vare utvisade Mohammads dagbok så blir Afghanistan en klart mindre vit fläck på kartan. Ett smart grepp som dessutom pågår vecka ut och vecka in.”

Mohammad inledde sitt dagsboksskrivande på Blankspot för över ett år sedan med orden: ”Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.”

Sedan dess har han varje vecka rapporterat om vardagen i Kabul för en utvisad och därigenom gett våra läsare ett komplement till den journalistik och de reportageresor som görs till landet. 
– Dagböckerna når varje vecka läsare som på ett nytt sätt kan få svar på sina frågor kring vad som sker med de utvisade. Något som Blankspot följt sedan 2017. Att låta en av de utvisade få en egen röst är ett grepp som uppskattats och kastat ljus över ett underbevakat område och en vardag bortom storpolitik och fredsavtal, säger Blankspots chefredaktör Martin Schibbye. 

Tidskriftspriset verkar för kvalitet inom tidskriftsbranschen genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Nominerade och vinnare av Tidskriftspriset tas fram av ett antal jurygrupper med erfarna personer från mediebranschen. 

– Trots ett utmanande år för många i vår bransch finns det gott om lysande exempel på stark tidskriftsjournalistik och stor kreativitet. En tydlig trend som vi sett i flera år nu är hur kanalöverskridande många jobbar med sin journalistik. I år har vi även fem nya kategorier som speglar branschens utveckling, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter i ett pressmeddelande.

De övriga nominerade i kategorin är Breakit som genom att smart använda gps-sändare kunde avslöja hur kläder och skor åker hundratals mil när svenska e-handelskunder skickar dem i retur. Offside, som köpte rättigheterna till ligapremiären från den coronafria ön Föröarna och Sveriges Natur som genom att bryta ner miljödata på kommunnivå kunnat visa lokal klimatpåverkan. 

Vinnarna utses under Tidskriftsdagen den 12 november.

Vid tidpunkten för nomineringen kunde Blankspot inte nå Mohammad då han är på en resa inom landet.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.