Röster om ,

Dagbok från Kabul vecka 25: Talibanerna närmar sig

Situationen i Kabul blir allt mer spänd och nu angrips både elnätet och mobilmasterna berättar Mohammad i veckans dagbok.

Situationen är allt mer spänd. Talibanerna närmar sig. Jag har pratat i telefon med människor i Herat och med släktingar i Ghazni. De berättar om hur de drabbats av talibanernas offensiv i Syed Abad. 

De berättar att de i hast fått lämna allt och fly innan deras bostäder blivit plundrade. De som inte hann iväg blev förhörda och visiterade av talibanerna. Framkom det då att de hade arbetet mot talibanerna så sköts de. 

Situationen är densamma i flera andra städer och talibanerna kontrollerar allt mer mark. I Herat blev hela Islam Qala området attackerat i veckan. Som jag skrev i ett tidigare dagboksinlägg så angrips också landets elnät medvetet – men nu också telenätet och mobilmaster.

Tjänstemän vid Herat Telecommunications Authority säger att utrustning för över en miljon dollar förstörts i regionen. För att undvika att utrustning förstörs plockas den nu ner på flera platser meddelar Islam Qala Telecommunication Management.

Som ett resultat är nu tillgången till internet dålig i flera av de västliga provinserna med låga hastigheter och långa avbrott. Herats chef för kommunikation och informationsteknik säger till lokala medier att det kommer att ta tid att restaurera utrustningen och att de kvarvarande mobilmasterna måste skyddas av armén för att inte sprängas. 

Herats chef för kommunikation tillade att polisens befälhavare hade sagt att säkerhetsstyrkorna var redo att tillhandahålla säkerhet för ledningen av telekommunikationsbolaget – men att de inte kunde skydda hela området.

Över hela Herat kommer rapporter om förstörda master. I går förstördes en antenn i Farsi-distriktet och även i Golran, Ghorian och Shindand har attacker slagits tillbaka.

Chefen för kommunikationen sa att det låg i allas intressen att förhindra förstörelsen och att lokalbefolkningen och de äldre i byråden måste försöka skydda anläggningarna genom dialog om det går. 

I takt med att utländska trupper dras tillbaka från Afghanistan har kriget i detta land intensifierats. Rapporter om attacker kommer nu dagligen från Badakhshan, Bamiyan, Maidan Waradak, Herat, Qandahar, Daikundi och många andra provinser.

Så länge vi har internet kan vi få rapporter om vad som sker. Och jag kan skriva min dagbok. Men om såväl strömmen som internetförsörjningen slås ut blir det svårt att veta vad som händer och att rapportera. 

Men så länge jag kan kommer jag att skriva min dagbok för er som läser.

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”.