
Röster om Afghanistan, Dagbok
Dagbok från Kabul vecka 24: Omfattande attacker mot elnätet har mörklagt staden
Under det senaste halvåret har 30-tal kraftverk och ett stort antal transformatorstationer förstörts i landet vilket lett till omfattande elbrist i huvudstaden. Det drabbar inte bara medborgarna utan får stora effekter för landets industri, skriver Mohammad i veckans dagbok.
Av Mohammad 2 juli, 2021
Sangar Niazi, talesman för Afghanistan Electricity Authority sa i veckan till lokala medier att ett flertal elstolpar och transformatorer förstörts av sprängämnen av ”upplysningens fiender” och att kostnaderna för att reparera skadorna beräknas till miljoner.
Talespersonen sa också att landets vice-president lovat att identifiera förövarna och ställa dem inför rätta.
- OM DAGBOKEN
- Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul. (Läs tidigare veckors inlägg här.)
Men än så länge har ingen gripits för de omfattande attackerna mot elnätet som kastat in flera städer i mörker.
Inte heller har attackerna upphört utan för ett par dagar sedan såsprängdes kraftverken i byn Ahangaran i Salang-distriktet och slog ut elen i hela Kabul och 11 andra provinser under 72 timmar.
Under den tiden kunde bara de som har råd med en generator ladda sin mobil. Kabul måste ha varit den enda huvudstaden i världen som helt stod utan el. Staden var mörklagd och ingen fick heller några nyheter som vad som skedde.

Talesmannen för den afghanska el-myndigheten har nu räknat ut att det kommer att kosta 952 000 dollar att reparera allt som förstörts och återställa medborgarnas tillgång till elektricitet.
Tills dess har landet börjat prioritera hårt kring vilka verksamheter som får el, produktionen av syre och sjukhusen ska få den ström som finns – men både Kabul och elva andra provinser kommer att få räkna med långa elavbrott framöver.
Enligt inrikesministeriets talesman Tariq Arian har två personer arresterats av säkerhets- och underrättelsetjänsten i samband ett försök att spränga ytterligare kraftverk och ett arbete pågår med att gripa de andra förövarna.
Andra som Wahida Shahkar, taleskvinna för guvernören i Parwan sa att det var talibanerna som log bakom attackerna.
– Vi har arresterat flera personer i samband med förstörelsen av kraftverk i provinsen som var medlemmar i talibanerna, säger hon.
Talibanerna har förnekat att de ska ha sprängt elledningar och transformatorstationer – men faktum kvarstår att någon sprängt dem.
Effekterna av den akuta elbristen är stora för landets medborgare, men i nästa led drabbas också landets industri. Utan elförsörjning står de flesta fabriker stilla. Att driva en fabrik med egna generatorer är det få industrier i Kabul som har kapacitet till.
Chefen för oljefabriken Spin Ghar, Mohammad Rahim Karimi, sa till medier i veckan att fabriken hade lidit “irreparabla skador” på grund av bristen på el.
– Ett stort antal processer har stagnerat på grund av strömavbrottet, sa han till lokala medier.
För varje dag som produktionen står still förlorar man enligt Spin Ghar 30 000 dollar. Att driva vidare verksamheten med egna generatorer innebär också stora kostnader per dygn.

Flera röster inom landet höjs nu för att angreppet mot industrin kan vara ett sätt för konkurrenter i grannländerna att skaffa sig fördelar. Om inte den egna industrin i landet kan förse den inhemska marknaden med produkter kommer utländska företag att konkurrera ut de afghanska.
Det gäller bland annat landets produktion av kycklingar och ägg. Ordförande för National Poultry Production Union i Afghanistan, Ansarullah Bakhtani, sa att problemen med strömavbrotten hade fått stora effekter på ”fjäderfäsektorn”
– Alla industrier som tillverkar något lider, men särskilt drabbas fjäderfäindustrin, vi lider mest av elavbrott. Sektorn är i också i knivskarp konkurrens med bolag i Afghanistans grannländer, inklusive Iran och Pakistan.
Nu kan billigt kött och ägg komma in från de länderna som dessutom får stöd av de egna regeringarna.
– Vår egen produktion står nu inför allvarliga problem och kan utan el inte konkurrera med grannländerna, sa Ansarullah Bakhtani.
Ett avbrott på ägggårdarna på endast fem minuter innebär stora konsekvenser när äggkläckningsmaskiner, fläktar och automatiska system slås ut och enligt Bakhtani kan inte heller de flesta ägg- och köttgårdarna kompensera för elbristen med egna generatorer.
Efter veckor av elbrist har också priserna på flera varor inklusive kyckling stigit i Afghanistan. Till exempel har priset på ett kilo kycklingkött ökat från 200 afghani på Kabuls marknader till 230 till 250 afghani.
Chefen för National Union of Poultry Production and Breeding varnar för att om elproblemet inte blir löst inom kort kommer ett stort antal gårdar aldrig att komma igång igen. De kommer att behöva stänga ner för gott då förlusterna varit för stora under för lång tid.

En annan teori som förs fram i Afghanistan är att det kanske inte talibanerna som angriper elnätet utan bensinimportörerna.
Det är de som verkligen tjänar pengar på alla generatorer som nu går på högvarv.
Inte bara i industrin utan också i alla privata hem för att driva allt från tv-apparater till att ladda mobiler. Enligt förespråkare av denna teori så kan man se att i områden där bensinförsäljare är starka har inte heller elnätet byggts ut. Om inte elverket betalar lokala milisledare så kan de också spränga elledningarna.
Enda sättet ut ur den nuvarande situationen är att bevakningen av landets elnät måste prioriteras. Övervakningssystem måste installeras så att de som närmar sig kraftverken eller ledningsgatorna upptäcks i tid och kan gripas.
Bristen på el blir allt mer akut och efter sex månaders strömavbrott är en total blackout inte vad som behövdes för Kabuls medborgare eller för de som bor i landet elva andra provinser som drabbats.
Men när jag skriver denna dagbok ikväll finns det fortfarande, efter en månad, ingen el i Kabul.
**
I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”.