Röster om ,

Dagbok från Kabul vecka 23: Inte alla tror att talibanerna tar över när USA drar sig ur

Det är inte bara i Kabul som oron är stor inför att talibanerna steg för steg återtar kontrollen i Afghanistan. USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan, Zalmai Khalilzad, försökte i förra veckan att lugna de amerikanska senatorerna.

Flera av senatorerna var oroade över att talibanerna nu skulle återta kontrollen över landet i och med utträdet av de amerikanska trupper från Afghanistan. Både i frågor och svar återkom ledamöterna till riskerna för att nya terroristattacker skulle öka och att kvinnornas ställning i det afghanska samhället skulle äventyras.

USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan Khalilzad försökte försäkra senatorerna om att talibanerna skulle kunna slås ner igen om de äventyrade USA:s intressen. Men flera av de ville ha svar på hur det skulle ske? Vilka planer fanns för att motverka att talibanerna tog kontroll över Afghanistan igen – och vem i USA skulle ta ett sådant beslut om att slå ner de igen? 

USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan ansåg att talibanerna inte hade styrkan att återta statsmakten. 

Men han sa också att det Nationella säkerhetsrådet skulle undersöka ärendet.

Senator Bob Menendez, som är ordförande för utrikesrelationskommittén, sa att han inte tyckte att det lät som om det fanns en specifik plan ännu och frågade sig om det var klokt för USA att förbereda sig för en ny konfrontation med talibanerna?

Flera av frågorna liksom inledningsanförandena handlade om de afghanska kvinnornas situation och vad USA hade för planer när det kom till jämställdheten i landet. 

Foto: Mohammad.

En av de som ställde frågor var demokraternas Jeanne Shaheen som även före mötet vid flera tillfällen lyft frågan. Under utfrågningen hade hon också ställt fram en skylt med bilder av sju afghanska kvinnor, som fångades av mediehusens kameror. Alla föreställde de personer som utmärkt sig genom att förändra livet för sitt folk. 

Dessa sju kvinnor var: General Sharmila Forough, Maryam Nourzad, Fatemeh Rajabi, Fereshteh, Malala Maiwand och Fereshteh Kouhestani.  

Senatorn förklarade att hon hade med sig bilderna för att berätta om dessa personers liv och handlingar. Senatorn sa att dessa individers handlingar inte nödvändigtvis krävde mod, utan att det var de speciella omständigheterna i Afghanistan som gjort dem modiga då de blivit offer för det pågående våldet i landet.

Senator Jeanne Shaheen sa att hon hoppades att alla som tittade på mötet skulle komma ihåg kvinnornas namn.  

– Kom ihåg flickorna som växte upp i Afghanistan och som borde ha de friheter som deras mammor kämpade för, sa hon och lade till, att dessa tjejer, tittar på oss och vi bör vara försiktiga.

Senatorn talade specifikt om Maryam Nourzad, som var barnmorska.  

Hon sköts till döds av talibanernas styrkor medan hon födde en dotter på ett sjukhus.  Både kvinnan och hennes barn dödades den dagen.

– Det här är samma talibaner som vi ber att komma till förhandlingsbordet, sa Jeanne Shaheen.

USA planerar nu att dra tillbaka alla sina trupper från Afghanistan om några månader.  Med hänvisning till detta varnade Jeanne Shaheen för att USA: s handlingar under denna period “påverkar framtida generationer av afghanska kvinnors liv.”

– Jag tycker att vi borde göra allt vi kan för att stödja afghanska kvinnor, sa hon.

Foto: Mohammad.

Jeanne Shaheen berättade också under utskottets utfrågning att USA under de senaste två decennierna hade arbetat för att säkra kvinnors och etniska minoriteters rättigheter i Afghanistan och därför inte borde tillåta att sådana ansträngningar försvinner i “fredsförhandlingar”.

Senator Shaheen kritiserade USA:s beslut att dra tillbaka trupperna från Afghanistan och uttryckte oro för att en sådan ansträngning skulle kunna förvärra situationen.

– Jag uppmanar er att göra allt du kan för att se till att kvinnor deltar i fredsförhandlingar och att deras rättigheter beaktas i Afghanistans framtid. 

När så USA:s särskilda sändebud för fred i Afghanistan svarade sa han att han instämde med det Jane Shaheen sagt – men att han också var optimistisk för Afghanistans framtid. 

Han sa att det ofta upprepas som vore det en sanning att talibanerna kommer att ta över landet i frånvaro av amerikanska trupper, men enligt honom hade han stort hopp om att afghanska säkerhetsstyrkor skulle kunna försvara landet mot talibanerna.  Han menade också att det för talibanernas framtid finns flera skäl som skulle få dem att hellre jobba fram en politisk lösning än en militär seger. En förhandlingslösning skulle göra att de på sikt blev av med sanktioner och inte blev en pariastat.

Foto: Mohammad.

Samtidigt försökte han i diskussionen visa på varför USA:s president Joe Biden anser det vara dags att lämna Afghanistan:

Huvudsyftet med attacken mot Afghanistan var att avvisa al-Qaida.

Världen har förändrats sedan 2001 och hotet från al-Qaidas är inte längre kopplat till Afghanistan.

Det finns nya hot mot USA.

USA: s överenskommelse med talibanerna bygger på att amerikanska trupper dras tillbaka från Afghanistan.  Om det nu ändras skulle det innebära ytterligare ett krig med talibanerna.

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”.