Röster om ,

Dagbok från Kabul vecka 18: Vrede och solidaritet efter attacken mot flickskolan

Blankspots dagboksskribent Mohammad har i veckan hjälpt överlevare från attacken med nya skolböcker och väskor. Läs hans text om solidariteten i Kabul efter attacken.

Efter den fruktansvärda explosionen bestämde jag och mina vänner oss för att starta en insamling till de drabbade. Vi har sedan dess besökt sjukhusen, pratat med de anhöriga och offren. Det vi såg och hörde – framför våra ögon kommer vi aldrig kunna glömma. De skadade är ofta väldigt svårt skadade. 

Vi började med att besöka de olika sjukhusen och skrev ned namnen på de skadade, vilken ålder de var och vilken medicin och skolmaterial som de behövde. Alla som ligger inne på sjukhusen måste nämligen själva köpa sina mediciner. 

Efter att ha pratat med familjerna är det tydligt att nästan alla skolflickor som dog i explosionerna kommer från Kabuls fattiga stadsdelar. De överlevande har nu i veckan fått nya skolväskor, böcker, livsmedel och pengar från insamlingen för att kunna köpa mediciner och ha råd med operationer. 

Många av barnen har metallbitar kvar i kroppen som måste tas bort. Metallbitarna är små och sitter i ryggen, magen och i ögonen. Flera har också omfattande brännskador. 

Bristen på läkare är stor så kön är lång för att få en tid för operation. 

Vi har tack vara de insamlade pengarna kunnat hjälpa många, men de skadade är flera än vad vi mäktar med. Behoven är så stora men vi har hjälpt flera med skadorna. Livet är skört och även om man har miljarder av dollar så är det inget som kommer att sparas hos Gud, men handlingarna finns kvar. 

De som var allvarligast skadade dog ofta efter ett par dagar. De som fått böcker av oss kommer alla att överleva, även om vägen tillbaka kan bli lång.

Flera av skolflickorna har också, när de vaknat upp, varit oroliga för att ha blivit av med skolböcker, inlämningsuppgifter och skolkläder i explosionerna. 

Många hade allt i sin ryggsäck. 

När de väl är friska kan de nu ta sina nya väskor och börja studera igen.

Under den här veckan då jag och vännerna besökt sjukhusen har jag frågat mig själv hur någon kan göra så här? Mot flickor och barn? Det jag har sett gör det obegripligt. 

Det finns också många elever som inte fått plats på sjukhuset. De måste vänta hemma på att bli opererade. En del av dem har vi fått kontakt med via telefon och även de barnen kommer att få nya böcker och väskor. 

Siffran över antalet döda är nu över 100 elever.

De som överlevt och är skadade är fler. Vi hjälper så många vi kan med skolmaterial och böcker, så länge vi orkar. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”.