Röster om ,

Dagbok från Kabul vecka 15: Oro för inbördeskrig när USA drar sig tillbaka

De amerikanska soldaterna och alla Nato-trupper ska lämna Afghanistan om fem månader vilket lett till stor oro för inbördeskrig hos folket. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Det amerikanska tillbakadragandet har skjutits upp från maj till september – men rycker allt närmare. Vissa afghaner välkomnar president Joe Bidens beslut att dra tillbaka sina trupper från Afghanistan, men de fruktar även att utträdet av utländska trupper kan utlösa ett inbördeskrig i landet om inte den afghanska regeringen på plats får ett fredsavtal med talibanerna.

De flesta anser att USA och Nato, en dag, även om inte idag, ska lämna Afghanistan och återvända till sina hemländer, och att det är afghanerna som måste ta kontroll över sitt eget öde och återuppbygga sitt land; men de insisterar på att USA inte ska lämna landet innan den afghanska regeringen har ett avtal med talibanerna.

Sker inte det blir det inbördeskrig och då blir det svårt att återta kontrollen över situationen.

Så småningom kommer USA och utländska trupper att lämna Afghanistan. Men det bör inte ske inte idag, imorgon eller övermorgon, säger många. 

– Vi är inte oroliga för deras avresa säger människor. De måste ge sig av en dag. Men det som är oroande är att de ger sig av på ett oansvarigt sätt. 

De har gett talibanerna legitimitet igen, och som ett resultat intensifierades kriget, menar andra.   

– Innan de tvingar talibanerna att nå en fredsöverenskommelse flyr de och lämnar oss med ett inbördeskrig, säger Jamshid Niazi som är en av Kabuls studenter. 

– Tyvärr måste jag säga att om USA lämnar Afghanistan innan vår regering når en överenskommelse med talibanerna kommer alla våra vinster att förstöras. 

Han menar att USA inte får upprepa misstaget från det förflutna och låta Afghanistan “brinna i maktgruppernas eld”.  

– Amerika och deras allierade ska lämna, men först när Afghanistan nått en varaktig fred och eftersom kriget mellan talibanerna och regeringen är oavslutat. Förenta staterna är väl medvetna om denna situation, men jag vet inte varför de lämnar innan det är fred i Afghanistan. 

Efter tillbakadragandet av de tidigare sovjetiska trupperna från Afghanistan upplevde afghanerna den bittra tiden av inbördeskrig.

De kommer ihåg och av den anledningen uttrycker de sin allvarliga oro och betonar att USA inte bör lämna Afghanistan innan den afghanska regeringen når en överenskommelse med talibanerna.  

– Afghanistan är i exakt samma situation som när sovjetiska trupper lämnade,  säger Salim Javed, som har bittra minnen från landets inbördeskrig.  

Om inbördeskrig bryter ut den här gången kommer det att bli värre och farligare än någonsin tror han. 

–  De visade ingen nåd med någonting och målet var bara att döda och förstöra.  Alla ville döda mer och förstöra mer och tjäna mer pengar. Ansvaret för detta ligger utan tvekan på USA, säger han. 

En statsvetare i Kabul säger att det är naivt att tro att det var fred amerikanerna kom med.

– Vilken fred gav USA till det irakiska folket? Är det den freden de ska ge till oss, frågar sig Shukran Navid.

Han menar att USA gör det som är bäst för det egna landet och när det blir svårt så flyr de.

– De kom till Afghanistan utan tillstånd och förstörde talibanerna och deras anhängare inom en månad, men sedan återupplivade samma USA talibanerna och legitimerade gruppens anhängare och sedan flyr man. Tyvärr har USA inte varit ärliga mot Afghanistan, inte sedan första dagen, de har alltid strävat efter sina egna intressen, säger statsvetaren Shukran Navid.

Befolkningen i Afghanistan är nu oroliga inför utlänningarnas avresa, som de anser bör göras på ett ansvarsfullt och i samråd med afghaner.

**

Jag som skriver denna dagbok heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökandeDet här är min dagbokLäs tidigare inlägg här.

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris Årets grepp.

Fler bilder från veckan: