Röster om ,

Dagbok från flykten: Oro i Afghanistan när världens blickar är riktade mot Ukraina

Efter USA:s tillbakadragande från Kabul och talibanernas återkomst till makten så har mediernas strålkastarljus dansat vidare. I dag är det invasionen av Ukraina som står i fokus. Men för alla afghaner som nu dör utan att det blir nyheter kan konsekvenserna av omvärldens frånvaro bli en humanitär katastrof utan motstycke. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Mina vänner i Afghanistan är oroliga. Inte bara för att de inte längre är i mediernas och omvärldens fokus utan också för de ekonomiska konsekvenser som kriget mot Ukraina kan få.  Priserna på allt importerat material – som gas och olja – har stigit på de afghanska marknaderna.  

Effekterna av det ryska kriget mot Ukraina de handelsmässiga, politiska och ekonomiska relationerna kommer också att påverka Afghanistan.

I Kabul vet alla att även om det är illa, kan det alltid bli mycket, mycket värre. 

Rysslands invasion av Ukraina har mötts av sanktioner som får priser att stiga både i Kabul och i Istanbul. Jag ser skillnaden dag från dag i mataffärerna som jag besöker. En del jag pratar med tror att talibanerna kommer att utnyttja medieskuggan till att genomföra sina planer. De senaste dagarna har talibanerna inlett operationer i Kabul och flera andra provinser i landet. Operationer som kallas ”utrensningsoperationer” och där befolkningens rättigheter kränks. Många kämpar nu både för att mätta familjens magar och mot talibanerna. 

Men en annan konsekvens på lite länge sikt är att okunnigheten om situationen i Afghanistan breder ut sig inom FN och andra organisationer. 

Kriget kommer att föra med sig oerhörda och negativa konsekvenser både för de båda länderna, men också för regionen. 

Rent formellt har det islamiska emiratet Afghanistan intagit en ”neutral ställning” till kriget. 

Antalet flyktingar i världen har också blivit flera sedan kriget i Ukraina. Miljoner har tvingats fly sitt land. Nu när Europa står inför en stor tillströmning av ukrainska flyktingar uppstår också frågan om vad som kommer att hända med andra asylsökande som hoppas kunna nå västvärlden?

Även här i Turkiet märks kriget av. För de som har uppehållstillstånd är det ett bra land att försörja sig och bo i. Men nu har även många av invånarna det svårt. 

Många flyktingar blir tagna av poliser och hamnar i förvaret och dessutom blir många deporterade till Afghanistan. 

Kabuls flygplats står öppen för deportation till Afghanistan från Turkiet. En vän till mig, Ismael som sitter i förvaret, säger att personalen säger att han måste skriva på pappret om att frivilligt återvända – annars kommer de utvisa honom. 

Ständigt dessa papper. 

När jag satt i förvaret så var det samma tjat om att skriva på för att ”frivilligt återvända”. Jag vägrade. Jag förstår inte det där spelet. Vi är människor. Utvisa oss om ni vill men håll inte på det där spelet.

Samma visa när jag skulle deporteras från Frankrike: skriv på pappret sa poliserna. När man har 100 procents hot mot sig i Afghanistan så skriver man inte på. Det förstår de väl. 

I Frankrike skjutsade de mig sedan till flygplatsen en morgon utan att ställa flera frågor. Jag vet att jag hade asylskäl. Men är det något jag lärt mig är att det inte finns någon rättvisa. Man får inte asyl även om man har rätt till en fristad. 

Man måste kämpa för sina drömmar. 

Det sista Ismael sa var att Turkiet inte utvisar honom så länge han inte skriver på. Vi får väl se. Jag har aldrig skrivit under de där papperna – men alltid utvisats ändå. Det finns regler men de är inte för oss. 

Tack för att ni läser min dagbok. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försökte återanpassa sig till livet i Afghanistan och sedan om livet på flykt undan talibanerna. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa nästa vecka så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.