Röster om ,

Dagbok från flykten: Matbrist hotar i Afghanistan

"Enligt FN riskerar nu miljoner människor att svälta sedan Afghanistan isolerats ekonomiskt. 97 procent av det afghanska folket är på gränsen till dödlig fattigdom, såvida inte omedelbara åtgärder vidtas för att lösa landets politiska och ekonomiska kris." Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

FN:s generalsekreterare Guterres efterlyste också samtal med talibanerna för att övervinna den humanitära krisen.

En undersökning, som analyserar fyra potentiella scenarios, visar att Afghanistans BNP kan krympa med 13,2 procent, vilket leder till en ökning av fattigdomen med 25 procent.

Kani Vagnaraja, FN: s biträdande generalsekreterare har varnat för att Afghanistan står inför en “fullständig kollaps” i ekonomisk och humanitär utveckling. 

Enligt honom behöver hälften av befolkningen i detta land nu humanitärt stöd, och den nuvarande vägen indikerar en “snabb och katastrofal försämring” av de mest utsattas liv.

I denna undersökning är det värsta scenariot att en kombination av en två månaders paus i handeln med alla Afghanistans huvudparters, en minskning av avkastningen på investeringar med fyra procent och avbrott i kommunikationen skulle öka fattigdomen med 72 procent.

Förutom den långvariga torka och konsekvenserna av corona-utbrottet, kämpar Afghanistan nu med den senaste politiska utvecklingen, såsom talibanernas återkomst, med utländska reserver, frysta finansiella resurser, tryck på banksystemet och fattigdomen ökar. 

Kontraster. Mohammad är på flykt och befinner sig nu i Istanbul.

En bekant berättade till mig att han ser hur människor blir fattigare för varje dag. Han berättade vidare att en kvinna kom till honom och bad om hjälp eftersom hennes tvååriga barn kommer att dö på grund av matbrist i deras hem. 

De hade slut på allt de hade och det finns inget jobb att få så de har ingen inkomst. Det finns många likadana situationer i Afghanistans. 

Många barn kommer att dö på grund av matbrist i Afghanistan. Alla varor har ökat otroligt mycket i pris och det finns inga pengar att handla mat med. De flesta började sälja varor från sina hushåll för att kunna försörja sina familjer med. Några berättade att med den situationen kommer talibanerna griper unga människor och säger att de är kriminella och försvinner. Inga vet vart de är. Mänskligheten kränks av talibanerna och världen är så tyst mot talibanerna. 

Jag är själv väldigt orolig att hamna i detta land. 

Jag rymde därifrån och om jag återvänder dit så måste jag begravas i Afghanistan.

Jag ber verkligen att ett enda land i alla fall kan svara mig och lär känna mig. Jag kunde kanske klara Afghanistan innan talibanerna kom till Afghanistan men nu är det inte plats för mig. Tänk om jag blir dödad av talibanerna.  Är det jag som är skyldig att mitt liv försvinner eller migrationsverket? 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. Dagboken kommer att fortsätta även sedan Mohammad lämnad staden. För att inte missa så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.