Röster om ,

Dagbok från flykten: Mamma frös ihjäl för att rädda sina barn

Bybor på gränsen mellan Iran och Turkiet hittade nyligen två barn som satt vid sin ihjälfrusna mammas kropp. Händelsen har skapat en debatt mellan länderna om på vilken sida av gränsen hon dog. I veckans dagbok skriver Mohammad om vad vi vet om mamman som offrade sig för sina barn.

Varje ny flykting som kommer från Afghanistan till Turkiet har med sig dåliga nyheter. Nya berättelser bärs över bergen. Om människor som frusit ihjäl. Om de som grips och skickas tillbaka till den grekiska gränsen. Men av alla berättelser jag hört den senaste tiden är det en jag inte kan släppa. 

Det är en berättelse om en ung kvinna som försökte ta sig till Turkiet med sina barn, men frös ihjäl. Nyheten blev för en gång stor i sociala medier och först uppgavs det att hon frusit ihjäl i Turkiet vilket fick guvernören i den turkiska gränsstaden Van att gå ut med ett uttalande där det fastslogs att hon frös ihjäl på iransk mark nära en by som heter Blasour. 

Mammans namn och identitet är fortfarande okänd men barnen hittades på hennes döda och kalla kropp där de satt kvar vid hennes sida och väntade på ett mirakel. Men det sker inga mirakler längre. Kvar fanns bara en död kropp och två ensamma barn. 

Det är också talande att debatten som uppstod inte handlade om varför hon flydde utan exakt var hon dog. Turkiet och Iran befinner sig i konflikt kring gränserna här och det blev för Turkiet viktigt att världen fick veta att denna ”tragiska händelse” inte skett i Turkiet.

Istället ville man koppla hennes död till den islamska republiken Iran. 

Mamman var inte den första och knappast den sista som kommer att frysa ihjäl i vinter. Riskerna är stora för de som tvingas att ta denna väg vintertid.

Det byborna som hittade mamman har berättat är att hon gav barnen sina kläder och dog för att hålla dem varma. På bilderna ser man förfrusna barnhänder. Mamman hade tagit av sig sina strumpor och dragit dem över sina barns händer som skydd mot kölden. 

Familjen var på väg till fots mot byn Ozap. På bilderna ser man att mamman saknar skor. Barnen har nu fått värma sig hos bybor och fått mat men deras mentala tillstånd rapporteras vara allvarligt skadat. 

Det är ännu oklart vad som ska hända med dessa barn. 

Talibanernas återkomst i Afghanistan har lett till att fler och fler afghaner tvingas fly och med alla gränser stängda är denna väg en av få där det i alla fall är teoretisk möjligt att lyckas. Men antalet köldskador och nu dödsfall är ett tecken på riskerna.

Mamman hade aldrig valt den här vägen om inte livet i Afghanistan tedde sig farligare än risken att frysa ihjäl. 

Jag hoppas att mamman räddade sina barn till en bättre framtid. 

Ingen av de som jag möter berättar något positivt längre. Det är bara den här typen av nyheter som kommer över bergen. 

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han först som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan, sedan om livet på flykt undan talibanernas maktövertagande. i fjol belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. För att inte missa dagboken så skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev.