Röster om ,

Dagbok från flykten: Barn kommer att dö i vinter

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att 1 miljon barn i Afghanistan kan dö av undernäring innan året är slut. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

När jag pratar med människor i telefon i Afghanistan så klagar de flesta över att allt blivit dyrt och att de inte kan köpa någonting till sina barn och familjer. En del familjer befinner sig i en helt extrem situation där de tvingas sälja sina små barn och döttrar till andra människor som har bättre ekonomi. Allt sker på grund av fattigdom. 

I samband med G20-toppmötet varnade FN för att situationen i Afghanistan förvärrades och uppmanade ledarna för världens 20 största ekonomier att stävja landets hungerkris.  Talibanerna talade också om samarbete och uppmanade det internationella samfundet att leva upp till sina åtaganden för Afghanistan.

FN:s talesperson för humanitära frågor sa på fredagen att antalet människor som riskerar att svälta i Afghanistan ökat från 4 miljoner till 12 miljoner på grund av de svåra vinterförhållandena. Många hundra tusen människor har inte råd att köpa stenkol och ved och deras barn riskerar att dö i vinter. 

Biståndsorganisationer har tidigare varnat för extrem hungersnöd i Talibankontrollerade Afghanistan. Landets ekonomi har havererat då det västerländska ekonomiska stödet drogs in tidigare i höst som en följd av talibanernas intåg. Foto: Mohammad.

G20-ledarna står inför en betydande utmaning när det gäller att hantera den humanitära krisen i Afghanistan.  De flesta av G20-länderna har haft en stark närvaro i Afghanistan under de senaste två decennierna, och nu, tjugo år senare, befinner de sig i en liknande situation som för tjugo år sedan.

Nästan tre månader har gått sedan talibanerna tillträdde och inget land har ännu erkänt talibanernas regering i Afghanistan. 

Oron från Afghanistans grannländer som inte deltar i toppmötet är stor, och ledarna i Kina och Ryssland, som deltog i toppmötet virtuellt, har upprepade gånger uttryckt oro över vad som händer i Afghanistan. 

Talibanerna i sin tur säger sig vara redo att samarbeta fullt ut genom de internationella organisationer och icke-statliga organisationer som är aktiva i Afghanistan.

“Eftersom vintern närmar sig, måste det internationella samfundets akut betala 1 miljard euro (cirka 1,2 miljarder dollar) i ett stödpaket som nyligen utlovades till de fattiga och utsatta vid G20:s virtuella toppmöte för Afghanistan”.

I mitten av oktober beslutade EU om ett stödpaket till Afghanistan till ett värde av en miljard kronor för att motverka en humanitär och ekonomisk kollaps. Foto: Mohammad.

Tidigare i veckan varnade FN:s livsmedelsprogram (WFP) för att miljontals afghaner skulle svälta under den kommande vintern om inte omedelbara åtgärder vidtogs.  

Samtidigt säger Child Protection Agency att barn svälter ihjäl i Kabul redan i dag och att matkrisen kommer att påverka omkring 14 miljoner barn.

Än så länge har det dock inte funnits några tecken på en förändring i världsdelarnas inställning till talibanerna.

Jag hoppas att det ordnar sig för folket i Afghanistan annars blir det katastrof. 

Jag är mer orolig för min familj och mina medmänniskor i Afghanistan än jag är orolig för mig. När jag hör att barnen dör av hunger så glömmer jag att jag själv är i en dålig situation. Jag väntar fortfarande på min tur att kunna ta mig härifrån men det har fortfarande inte hänt någonting för mig. 

Det blir kallt även här och allt blir svårare på vintern.

**

I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. Dagboken kommer att fortsätta även sedan Mohammad lämnad staden. För att inte missa så skriv upp dig