
Vår dagboksskrivare Mohammad berättar hur allt blir dyrare i Istanbul när liran tappar i värde mot dollarn.
Av Mohammad 19 november, 2021
Den här veckan tänkte jag skriva om livet i Turkiet. Jag har blivit kvar här längre än jag först trodde. Jag kan inte prata turkiska men jag börjar förstå situationen här i landet. Jag känner av konsekvenserna när den turkiska valutan tappar i värde mot andra valutor. Det leder till att allt blir dyrare för varje dag som går.
- OM DAGBOKEN
- Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok. (Läs tidigare veckors inlägg här.)
Ni som följer nyheterna vet hur det är i Turkiet men låt mig förklara hur det är att leva i denna verklighet. Den turkiska liran faller nu för tredje veckan i rad till rekordlåga nivåer. Aldrig tidigare i historien har den varit värd så lite.

För den som är väldigt rik och för den som är väldigt fattig måste man följa hur marknaden ändrar valutapriserna vecka efter vecka. Det påverkar priset på mat. Dollarn steg också till 10.6 lira per dollar som ett resultat av oron och att den turkiska centralbanken sänkte räntan i september.
Nu är många oroliga för ytterligare räntesänkningar. Totalt har liran fallit med 28 procent i år mot dollarn. Maten håller på att bli obegripligt dyr. Jag tänker att om inte ens att land som Turkiet kan kontrollera sin ekonomi som man vill – hur ska ett land som Afghanistan kunna göra det och skydda sig mot höga priser på livsmedel?
När jag kom till Turkiet var liran värd 8,48 dollar, nu 10,6 dollar. För oss flyktingar innebär detta mer lidande.
Liran har i stort tappat två tredjedelar av sitt värde under de senaste fem åren. Erdogan i sin tur har motsatt sig höjda räntor och de som sagt emot honom har han gjort sig av med: Från centralbankschefer till andra ekonomer.

Den försvagade liran innebär kort och gott att det nu finns mer att betala. Foto: Mohammad.
Ekonomi och politik hör ihop. En av förklaringarna är att Turkiet hade starka band till de rika länderna i persiska viken förut och att de rika länderna och investerade i Turkiet. Men efter politiska dispyter med Saudiarabien och Arabemiraten blev Turkiet berövade denna potential.
Nu är det Qatar, som har goda relationer med Ankaras regering som står för investeringarna. Storpolitiken påverkar oss flyktingar.
När jag kom till Turkiet köpte jag en stor Coca Cola för bara 1 lira och idag kostar samma Cola är 7 lira.
Det är som sagt obegripligt mycket.
**
I över ett år har Mohammad fört dagbok på Blankspot om hur han som utvisad försöker återanpassa sig till livet i Afghanistan. Nyligen belönades dagboken med Sveriges Tidskrifters pris ”Årets grepp”. Dagboken kommer att fortsätta även sedan Mohammad lämnad staden. För att möjliggöra för Mohammad att fortsätta rapportera: stöd Blankspot genom att bli prenumerant.
Läs våra köpvillkor vid beställning.