Nyheter om

CPJ:s afrikachefer gripna i Tanzania

Pressfrihetsorganisationen CPJ kräver att myndigheterna i Tanzania släpper Angela Quintal och Muthoki Mum.

Uppdatering: De båda är nu fria. 

I ett uttalande natten mot torsdagen så larmar den New York baserade organisationen om att deras programkoordinator för Afrika, Angela Quintal och  Muthoki Mumo som är ansvarig för södra Afrika gripits och fråntagits passen.

Poliser som identifierade sig själva som anställda vid immigrationsmyndigheten tog de två utsända från hotellrummet i Dar Es Salaam i Tanzania under onsdagskvällen enligt Quintals twitterkonto, som sedan stängdes ner.Enligt CPJ fick de sina tillhörigheter genomsökta och eskorterades sedan till en okänd plats.

CPJ uppger att de befann sig i landet på en resa där de skulle söka information om situationen för just pressfriheten.

– Vi är oroliga för våra kollegor som anhållits medan de vistades lagligt i landet och vi uppmanar myndigheterna att omedelbart släppa dem, säger Joel Simon CPJ:s chef.

I veckan kom också nyheten om att Tanzania inrättat en specialstyrka för att jaga homosexuella vilket väckt skarp internationell kritik.

Sverige är bland de större bilaterala givarna till Tanzania, med ett bidrag på 750-850 miljoner kronor.

Men det minskade demokratiskt utrymmet och den negativa utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter oroar Sveriges biståndsministern Isabella Lövin som i en intervju med Omvärlden berättar att Sverige redan har tagit steg för att förändra biståndet.

– Vi har mot bakgrund av den negativa utvecklingen i landet tidigarelagt arbetet för att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbete med Tanzania. Strategin blir dock en fråga för kommande regering att besluta om.

Uppdatering: De båda är nu fria.