Röster om ,

"Corona är inget skämt, var snäll och var försiktig” – Dagbok från Kabul vecka 12

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

18:e mars

Afghanistans regering har beslutat att förbjuda alla konferenser och bröllop, samt stänga alla badhus och hotell.

Beslutet fattades efter att antalet smittade av coronavirus ökat i Afghanistan. Afghanska hälsoministeriet meddelar att fem nya fall av coronavirus har upptäckts här i Kabul, så totalt har  21 smittade personer registrerats.

Wahid Omar, talesman för ministeriet för folkhälsa och rådgivare till president Ashraf Ghani, sade vid en presskonferens den 16 mars att regeringen vill förhindra virusets spridning genom förebyggande åtgärder. Kabuls kommun vädjar också till alla bröllopsalonger att stoppa sina planerade ceremonier. Förutom offentliga bad ska också alla bastuanläggningar stängas och ägarna hotas med rättsliga åtgärder om de inte följer lagen.

– Vårt tydliga och definitiva beslut är att stoppa alla ceremonier som skapar folksamlingar, sa Wahid Omar.

Kontoren för folkbokföring och passärenden beordrades också att förhindra trängsel och folksamlingar, men de kommer inte att stängas helt.

Ett statligt utbildningsprogram kommer också att utvecklas för att informera om hälsorisker för alla bagerier, grönsakshandlare, slaktare och barberare.

Samma dag lanserade gatuaktivister en informationskampanj med denna slogan: “Corona är inget skämt, var snäll och var försiktig.” 

Syftet är att öka medvetenheten om viruset och visa hur viktigt det är att använda mask, handskar och desinfektionsmedel.

19:e mars

Nato oroas av de politiska spänningarna mellan presidenten Ashraf Ghani och presidentkandidaten Abdullah Abdullah, sedan den oberoende valkommissionen utropat Ghani som presidentvalets segrare.

Abdullah förkastar röstresultatet och bägge förbereder sig för att ta över presidentposten. Nato vädjar därför om en dialog mellan de politiska ledarna.

Natos civila representant Nicolas Key skrev på Twitter: “Nato stöder inte handlingar från något parti som skapar spänningar eller hot om våld. För närvarande är fred, dialog och försoning nödvändig för alla politiska ledare och processen för att uppnå nationell fred och enhet måste sättas i första hand”. 

Även Ashraf Ghani samlade flera stamäldsten till möte, för att understryka att alla afghaner nu måste ta ansvar för att lägga sina personliga frågor åt sidan och förena sig för att uppnå fred.

Ghani menar att i den nuvarande situationen behövs ett enat land för att komma ur detta 40-åriga krig.

Men efter att Abdullah Abdullah avfärdat valresultaten som ”bedrägliga” utsåg han själv ledare för flera provinser – ett drag som regeringen hittills inte har svarat på.

Lokala myndigheter meddelar att de nyvalda ledarna kommer att fortsätta besluta över 34 provinser, trots att regeringen vill att dessa ska fortsätta att styras som innan.  

20:e mars

Det är svårt att förstå hur Afghanistan fungerar just nu. 

Talibanerna vill att regeringen ska släppa ut 5 000 talibaner från fängelser men regeringen accepterar fortfarande inte det. För det finns en stor risk att talibanerna börjar kriga igen och spränger sig i ceremonier och folksamlingar. 

Det nya fredsavtalet mellan USA och talibanerna kräver att ett stort antal fångar omedelbart ska släppas, både talibaner ur afghanska fängelser och politiska tjänstemän som just nu hålls fångna av talibanerna.

Men den amerikanska talesmannen för den afghanska fredsprocessen, Zalmay Khalizad, beklagar att inga fångar ännu släppts, eftersom båda sidors åtagit sig att fredsavtalet ska följas omedelbart.

Ashraf Ghani, som tidigare insisterat på att han inte vill släppa fångar, har sedan sitt förnyade presidentskap undertecknat en villkorad två stegs-befrielse, som innebär att han först ska släppa 1500 fängslade talibaner och senare 3500 till, efter att samtal inletts mellan talibanerna och den afghanska regeringen.

Men talibanerna har redan förkastat förslaget.

Zalmay Khalilzad, det amerikanska talesmannen för fredsprocessen, menar att talibanerna lovat att “följa sina skyldigheter enligt fredsavtalet”, vilket betyder att de inte ska återgå till att strida. Khalilzad menar att överträdelser kommer att undergräva fredsprocessen.

Men det finns en stor oro över att frisläppta talibaner ska återvända till slagfältet. 

Den afghanska regeringen står fast vid sitt krav om en frigivning i två steg och talesmannen för Afghanistans säkerhetsråd, Javed Faisal, meddelar att Talibanerna först måste visa att de kan stoppa kriget. 

– Vi kommer att se till att de som släpps i fredens namn, inte går ut i krig igen.

Amerikanske Khalilzad uppmanar ledarna att lägga undan sina skillnader och lösa den politiska krisen. I flera tweets hänvisar han även till spridningen av coronaviruset och menar att politikerna bör prioritera sitt folk under dessa förhållanden.

21:a mars

Nu har 200 personer drabbats av coronaviruset i Kabul.

Afghanska folkhälsoministerier konstaterade 200 smittade här i staden och det är stor risk för att många fler drabbas.

För ett dygn sedan misstänktes ingen vara smittad i Kabul – och idag bekräftades denna höga siffra.

Många trodde inte att de var smittade.

Här finns inte alls möjlighet att ta hand om sjuka, så det är jättefarligt att bli smittad. Många människor kommer att dö. 

Folk tar inte viruset på allvar här än, men vår regering uppmanar alla att göra det. Och på Twitter läste jag att Kina erbjuder hjälp med leveranser av hälsomaterial, som masker och desinficeringsmedel.

I Afghanistan har en stor del av befolkningen inte ens tillräckligt med pengar för att äta, så människor tänker inte så mycket på sin hälsa. Men denna allvarliga sjukdom kan drabba vem som helst och dödsfallen kan öka oerhört snabbt här i Kabul, som har 6 miljoner invånare.

När de flesta i staden lever i fattigdom, måste man vara väldigt försiktig för att inte drabbas. Jag vet många som går på toaletten utan att tvätta händerna med tvål.

I den här smutsiga huvudstaden finns inte ens tillräckligt med papperskorgar.

Vissa människor säger att viruset inte kommer att göra så stor skillnad här i Afghanistan, för situationen i landet redan är farligare än själva viruset. Men jag tycker det är svårt att behöva vara än mer försiktig än vad jag redan är – ska vi behöva vara rädda för en sak till?

Det är i Kabul och Herat-provinsen som flest har drabbats av coronaviruset. 

22:a mars

I dag träffade jag en kille som utvisades till Afghanistan från Sverige för några månader sedan. Han är kristen och är orolig över att han inte kan åka vidare till Iran nu. 

Jag har hjälpt honom med att försöka lämna Afghanistan, men det går inte att få visum till Iran just nu på grund av coronaviruset. Han vill resa till Turkiet och då måste han åka via Iran. 

Han berättade att alla kristna vänner redan har åkt härifrån och de har lämnat sina biblar hos honom. 

– Så nu har jag fyra biblar hemma, sa han. Det kan verkligen bli problematiskt om någon upptäcker dem. Jag kan dömas till döden.


23:e mars

Som ni vet är Afghanistan inte säkert. Här finns hot, kidnappningar, rån och våld. 

I dag berättade en kille om att beväpnade tjuvar tog sig in i en kycklingindustri igår kväll. De sköt på arbetarna, men det gick bra, ingen dog.

När arbetare förlorar sina liv verkar inte polisen bryr sig. Händelserna anmäls men ingen åker dit för att undersöka. 

För några dagar sedan sköts en kille till döds när han försökte hindra tjuvar att stjäla kycklingar. 

Det är inte lätt för människor här. Vissa dör av hunger och andra av knivhugg.

24:e mars

Den senaste dagarna har jag känt mig väldigt trött på Kabul. Här är det skitväder nu, precis som alla önskat för Afghanistan – att regnet ska rena den smutsiga luften.

Men det blir svårt att promenera, även korta sträckor.

Jag behöver ibland gå ut och handla, men det är till och med besvärligt att cykla. Jag gillar att cykla, men så fort jag hamnar mitt i leran och smutsen, ångrar jag mig direkt.

Livet känns tufft de här dagarna. 

Varje gång jag går ut eller cyklar, måste jag duscha och tvätta kläderna direkt efteråt. Här finns ingen möjlighet att duscha eller tvätta kläder så ofta. Jag tvättar allt för hand och i vanliga fall räcker det att tvätta en gång i veckan. Men nu med leran, måste vi tvätta varje dag och det går inte. 

Det är okej att tvätta för hand, men just de leriga dagarna blir det jättetufft. Jag måste hänga ut kläderna för att de ska torka, men de blir inte alls torra.

Det regnar hela tiden.  

Varför ska vi leva i smuts och lera. Varför finns ingen asfalt? Varför fixar inte regeringen vägarna?

25:e mars

Jag har ofta sagt att andra religioner inte får finnas här för terroristerna och deras onda ideologi.

Idag hände en fruktansvärd händelse för indiska Sikher, som är medborgare i Afghanistan.

Terrorister attackerade dem under deras bönestund och började skjuta på människor i templet. Minst 25 personer dog och 8 skadades i denna fruktansvärda terrorattack.

Sikher är en del av Afghanistans befolkning och de är alltid lugna och dödar inte andra människor. De har egen religion och vissa afghaner accepterar dem inte. Så nu dödades de. 

Jag undrar hur vi ska få landet att fungera, när man inte ens får välja sin tro?

Det är så synd att vi har människor som inte vill låta andra leva fritt! Jag kallar dem ett virus. De tar liv och de är farligare än Covid 19. 

Regeringen säger att IS tar på sig ansvaret. Men vem är IS? De är också afghaner och kommer inte någon annanstans ifrån. De ljuger och försvarar blodbadet genom att lägga ansvaret på IS som organisation. IS är människor som valt att döda andra.

För några månader sedan började muslimer dödas i Indien. Det är fruktansvärt, men det var i Indien. Hur tänker terrorister, när de känner att de har rätt att döda Afghaner på grund av något som hände i Indien?

Indien är ett land som kan svara med att döda fler muslimer efter vad terroristerna gjorde idag mot Sikher i Kabul. Men jag tror inte att de gör det.

Vi måste tänka att alla människor har lika värde. Varför tror terroristerna att Sikherna inte är en del av oss?

Alla religioner måste accepteras och det är ju synd om Afghaner som tycker annorlunda.

Sikher är bra människor som aldrig dödar andra. Men extremistiska sunnimuslimer anser att de aldrig ska få bo i fred i Afghanistan – och inte människor med andra religioner heller.

Förra året dödades Sikhernas ledare på väg till Kabul och i dag släcktes 25 liv i Kabul.

Den indiska utrikesministern kallade detta för omänskligt.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. Under hösten 2019 återvände Blankspots utsända reporter till Afghanistan för fjärde gången. Det senaste reportage från den resan kan du läsa här.