Nyheter om ,

Cards of Qatar: Dödens fotbollskort

Fyra månader innan världsmästerskapet i Qatar publicerar Blankspot idag en serie med fotbollskort producerade i en unik samverkan över gränserna. I stället för fakta om fotbollsspelare berättar dessa kort om migrantarbetarna som aldrig återvände.

PRESSMEDDELANDE

– Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör och medgrundare av reportagesajten Blankspot som startades 2015.

Sedan Qatar tilldelades VM 2022 har det skrivits mycket om det stora antalet döda. NGO:er hävdar att tusentals migrantarbetare har lidit eller dött under sin tid i Qatar, ett land som är hårt kritiserat för omänskliga arbetsförhållanden för migrantarbetare.

Myndigheterna i Qatar hävdar att siffrorna är betydligt lägre.

Fotbollskorten publiceras idag på Cards of Qatar och kommer att följas av reportage, artiklar och intervjuer med spelare, politiker och arbetstagarorganisationer.

Vid första anblicken för den blanka ytan och designen av korten tankarna till autentiska fotbollkort. Men vid en närmare titt tillhör porträtten och berättelserna migrantarbetare i Qatar, var och en med en unik historia.

– De här människorna är inte bara statistik. Deras berättelser behöver höras, säger Martin Schibbye.

Målet är att publicera minst ett kort varje dag fram till VM-starten.

– Det är vårt ansvar att lära känna dessa människor och deras öde. Resultatet av deras arbete kommer fotbollsfans från hela världen snart nyttja genom att bo på hotellen, resa i tunnelbanorna och på vägarna samt följa en match på plats i en av arenorna, säger Martin Schibbye.

De 33 första fotbollskorten tillsammans med en trailer för reportageserien lanseras idag klockan 14.00 på konferensen ”Play the Game”. Martin Schibbye och Brit Stakston presenterar Cards of Qatar under seminariet ”Qatar och medierna” på plats i Odense, Danmark. Livesändningen kan följas här.

Mediapartners

Blankspot söker mediepartners i övriga delar av världen för att gemensamt kunna samla in fler berättelser. Vid lansering samarbetar vi redan med tidskriften 11 Freunde i Tyskland och med SvenskaFans i Sveri

Bakgrunden

Cards of Qatar är ett samarbetsprojekt mellan reportagesajten Blankspot, appen Forza Football och kreativa byrån Forsman & Bodenfors.

När Blankspot för två år sedan presenterade idén om fotbollskorten för Forza Football delade vi bilden av hur journalistik tillsammans med fotbollskort skulle vara ett effektivt sätt att visualisera arbetsvillkoren för migrantarbetare och dessutom bli kraftfulla verktyg i händerna på fotbollsfans.

”Cards of Qatar är ett sätt att både sprida berättelserna till en stor publik samtidigt som det sätter mer press på FIFA och andra organisationer som arrangerar sportevenemang. Det här är 2022. Stora mästerskap ska inte arrangeras av länder som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter”, säger Patrik Arnesson, grundare av Forza Football.

Forsman & Bodenfors har varit kreativ partner och har bidragit med konceptutveckling, film och en design som ger personerna den värdiga inramning de förtjänar. 

”För hos alla har det varit en ära att ha utvecklat detta med Blankspot och Forza Football. Förhoppningsvis leder det till att så många som möjligt kan ta del av dessa berättelser,” säger Staffan Lamm och Hampus Elfström, kreatörer på Forsman & Bodenfors.

***

Kontakt:

Presskontakt: Brit Stakston: brit@blankspot.se, +46733833366

Chefredaktör: Martin Schibbye, martin@blankspot.se, +46706710468

Se mer: Trailer för Cards of Qatar.

Läs mer: Cards of Qatar och i sociala medier finns @CardsOfQatar på Instagram och Twitter där man kan läsa och dela berättelserna.