Nyheter om

Burmas generaler kopplas till heroinsyndikat

En kinesisk knarkkung och ett antal före detta generaler kontrollerar stora delar av Burmas ökända Jade-industri. Handeln är värd 31 miljarder dollar och underblåser den svåra konflikten i Kachinstaten i norra Burma. Det skriver Global Witness i en rapport. Den kinesiske knarkkungen Wei Hsueh Kang, som Blankspot tidigare har skrivit om, pekas ut som en […]

En kinesisk knarkkung och ett antal före detta generaler kontrollerar stora delar av Burmas ökända Jade-industri. Handeln är värd 31 miljarder dollar och underblåser den svåra konflikten i Kachinstaten i norra Burma. Det skriver Global Witness i en rapport.

Den kinesiske knarkkungen Wei Hsueh Kang, som Blankspot tidigare har skrivit om, pekas ut som en centralperson i Burmas lukrativa handel med Jade. Den kinesiske knarkkungen, som är efterlyst av USA, samverkar med flera av de generaler som tidigare styrde Burma. Det konstaterar den brittiska organisationen Global Witness efter en 12 månader lång granskning.

I slutet av september kunde Blankspot avslöja att Wei Hsueh Kang, som pekas ut som Sydostasiens största tillverkare av heroin och metaamfetamin, hade köpt minst 33 grävskopor från Volvo till sin ökända Jadegruva i den stängda staden Hpakant, i norra Burma.

Enligt Global Witness används jadebrytningen för att tvätta pengarna från knarkhandeln. Både USA och Global Witness anser att brytningen leder till allvarliga brott mot de etniska minoriteternas mänskliga rättigheter. Enligt rapporten “Jade: Myanmars Big State Secret” är handeln med Jade “den största stölden av naturresurser i historien”.

– Denna smutsiga handel kontrolleras fortfarande av ett hårdfört gäng av före detta generaler, drogbaroner som är efterlysta av USA, och väpnade miliser, säger Juma Kubba från Global Witness.

Enligt Global Witness underblåser Jade-handeln i Kachinstaten konflikten mellan Burmas regering och Kachinstatens oberoende armé KIA. Kriget, som finansierar båda parters krigföring, har kostat tusentals människor livet och har tvingat 100 000 på flykt. Handeln med Jade beräknas vara värd 31 miljarder dollar om året.

Utforsk Blank Spot Projects unika 360-reportage om konfliktmineraler här.

Blank Spot Project kan i reportaget #blankspot2 berätta att Volvos grävmaskiner används i burmesiska gruvor som kontrolleras av den efterlyste Wei Hsueh-Kangs milis. Sydostasiens största tillverkare av heroin och metaamfetamin.