Blankspot om

Brittisk jurist riskerar sju års fängelse i Thailand

I morgon inleds rättegången mot den brittiske juristen och människorättsaktivisten Andy Hall i Bangkok. Han åtalades 2013 för ärekränkning efter att ha gjort research om arbetsförhållandena i den Thailändska fruktindustrin. Åtalet mot Andy Hall väcktes efter att den finska organisationen Finnwatch hade publicerat rapporten “Cheap has a High Price” 2013. Andy Hall hade gjort research […]

I morgon inleds rättegången mot den brittiske juristen och människorättsaktivisten Andy Hall i Bangkok. Han åtalades 2013 för ärekränkning efter att ha gjort research om arbetsförhållandena i den Thailändska fruktindustrin.

Åtalet mot Andy Hall väcktes efter att den finska organisationen Finnwatch hade publicerat rapporten “Cheap has a High Price” 2013. Andy Hall hade gjort research till de delar av rapporten som handlade om villkoren för burmesiska migrantarbetare som arbetar med odling och hantering av ananas.

Rapporten ogillades av de thailändska myndigheterna som åtalade honom för ärekränkning och för att ha publicerat den kritiska rapporten på Internet för tre år sedan. Rättegången som inleds i morgon på Sothern Bangkok Criminal Court har kritiserats hårt av bland annat den brittiska regeringen och av EU.

I en intervju med Blankspot i mars förklarade Andy Hall att han varken skrev rapporten, redigerade den, eller publicerade den på Internet. Detta gjordes i stället av Finnwatch i Helsingfors.

Ändå är han är åtalad för ett brott som kan ge sju års fängelse i Thailand.

Under de tre år Andy Hall har varit åtalad, har hans pass dragits in och han har haft begränsade möjligheter att lämna Thailand. Thailändska åklagare har även väckt ett åtal mot honom för en intervju han gjorde med Aljazeera, men detta lades senare ner.

Chefen för Finnwatch, Sonja Vartiala, kommer att resa till Bangkok i juni för att vittna.

I ett pressmeddelande uttrycker hon oro för att rättegången mot Andy Hall ska tysta andra människorättsaktivister i Thailand, till exempel journalister, whistleblowers och människor som har utsatts för övergrepp i Thailand.

Rättegången mot Andy Hall väntas hålla på till i juni eller juli.

 

Här kan du läsa Blankspots reportage från Thailand:

Thailand bakom bomberna

Thailands farligaste ungdomar

När diktaturen fick köpa Jas