Blankspot om

Blankspot nominerade till Årets Grepp för ”Cards of Qatar” i Tidskriftspriset

Motiveringen lyder: ”Gömt i ett klassiskt format finns en obehaglig sanning. Blankspot samlar människoliven som sporten krävt i världens viktigaste fotbollskort.”

Tidskriftspriset verkar för kvalitet inom tidskriftsbranschen genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. Nominerade och vinnare av Tidskriftspriset tas fram av ett antal jurygrupper med erfarna personer från mediebranschen. 

– Det är tydligt vilket gediget journalistiskt hantverk som finns på våra tidskrifter i Sverige. Vi har bredden, djupet, aktualiteten och nyhetsfokuset blandat med utvecklingsglädje och framåtanda. Jag är stolt över att representera en organisation som får stå för sådan kvalitet. Jurygrupperna har gjort ett stort jobb med att välja fram kandidater från hundratals inskickade bidrag, nu ser vi fram emot att få fira tidskriftsbranschen på galafest, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

Ambitionen med reportageserien Cards of Qatar är att visa verkligheten bakom statistiken.

– Vi vill gå bortom debatten om siffror och berätta historierna om de som dött. Tillsammans med ett team av lokala journalister i Indien, Nepal och Bangladesh, började vi i fjol samla in berättelser om migrantarbetare direkt från de överlevandes familjer och änkor, säger Martin Schibbye, chefredaktör och medgrundare av Blankspot som startades 2015.

Resultatet blev en katalog med fotbollskort. Istället för fakta om fotbollsspelare berättar dessa kort om migrantarbetarna som aldrig återvände. Vid lanseringen publicerades 33 avlidna migrantarbetare från landsbygden i Bangladesh, Nepal och Indien. Sedan dess har ytterligare ett trettiotal historier samlats in och publicerats som en brygga över till artiklar, reportage och fördjupad journalistik.

De övriga nominerade i kategorin “årets grepp” är Handelsnytt + Veckorevyn om relationsvåld från hemmet till arbetsplatsen. Kommunalarbetaren för statistikjournalistik och Travronden som utvecklat ett nytt prenumerationssystem. Läs om alla nominerade bidrag här.

Toppbild: Sunita 19 läser kortet med berättelsen om vad som hände hennes pappa. Läs om flera öden på specialsajten http://www.cardsofqatar.com

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.