Ull- och mohairproducenter i Lesotho har svindlats på pengar av en utländsk affärsman. I svallvågorna följer vrede och ekonomiska förluster.
Av Gäst 31 oktober, 2019
I Lesotho är ull och mohairindustrin en av de viktigaste inkomstkällorna. Nästan 12% av landets befolkning (2,23 miljoner) beräknas vara direkt beroende av den och omsättningen är minst 657 miljoner kronor årligen. Ändå är många ull- och mohairproducenter numera utfattiga.
Anledningen är en juridisk kungörelse som förra året förbjöd export av ull och mohair. Regeringen menade att jobb och skatteintäkter från ull- och mohairindustrin i Lesotho snarare gick till Sydafrika. Men producenterna tillfrågades inte.
En enda kinesisk agent i Lesotho gavs statlig licens och fick de facto monopol. Samtliga ull- och mohairproducenter tvingades därmed använda sig av honom.
Ett år senare har 8000 djuruppfödare inte fått ett öre för den ull och mohair som sålts av den kinesiska agenten. Ytterligare drygt 30 000 producenter har visserligen fått betalt – men sex månader för sent och 40% mindre än enligt det tidigare system som varit verksamt under 44 år.
Demonstrationer har anordnats, senast i juli. I fredags (18 oktober) planerades en ny stor protestaktion som skulle samla tusentals desperata ull och mohairproducenter. Men i sista stund ställdes den in och istället anordnades ett forum för att försöka hitta en väg framåt.
Efter protesterna från jordbrukarna accepterade regeringen i augusti att utfärda ytterligare fyra licenser för agenter som handlar med dessa produkter. Det bryter den kinesiske agentens ett år långa monopol. Men enligt ull och mohairproducenterna är den enda lösningen att återkalla bestämmelsen så att de som tidigare får tillgång till sydafrikanska auktioner och agenter.
– Jag har aldrig upplevt sådan fattigdom. I åratal har boskapen varit min källa till inkomst men den här situationen kommer om den fortsätter att leda till min död, säger Pokane Mafube, en man i medelåldern som producerat ull och mohair sedan han var ung pojke.
**
Av: Lemohang Rakotsoane
Översättning: Karin Elfving
Texten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.