Blankspot om

Boka in höstens föreläsningar och kurser med Blankspot

Blankspot ger föreläsningar om journalistik, digitalisering, demokrati- och kurser i säkerhetsfrågor. Boka höstens föreläsningar nu!

Här följer kurser och föreläsning som vi på Blankspot erbjuder under hösten. Boka in oss för en stor dos inspiration- och kompetens.

Här följer våra vanligaste föreläsningar, vi föreläser brett gällande journalistik, demokratirörelser i världen samt medie- och informationskunskap.

Cards of Qatar bakom kulisserna

Fotbolls VM i ett land utan arenor krävde stora infrastrukturella satsningar på vägar tunnelbanor och arenor. Miljontals människor, främst från Asien och Afrika, reste till Qatar för att arbeta. Många av migrantarbetarna i Qatar utsattes för övergrepp och återvände aldrig. 

Reportagesajten Blankspot tog med anledning av situationen fram en katalog med fotbollskort för att uppmärksamma de arbetare som aldrig återvände. En journalistik som prisades med både Tidskriftspriset och Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

Föreläsare: Chefredaktör Martin Schibbye och mediestrateg Brit Stakston berättar om korten och reportagen där anhöriga intervjuas och får berätta sin historia. 

Förfrågan: martin@blankspot.se

”Varje dag dör jag långsamt” – om konflikten i Nagorno-Karabach

I sin färska och unika reportagebok beskriver Rasmus Canbäck resan in bakom den ryska frontlinjen och hur arbetet bemötts av den azerbajdzjanska regimen – vars hat och hot har fått Reportrar utan gränser att reagera.

Rasmus Canbäck är konfliktjournalist och författare som framför allt arbetar i de forna sovjetstaterna. Han har en mastersexamen i socialantropologi vid Stockholms universitet Sedan 2016 har han rest och skrivit om Kaukasiens frusna konflikter, däribland Nagorno-Karabach – en av vår tids mest komplicerade oroshärdar.

Efter kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan, där den armeniska sidan förlorade, stängdes regionen för omvärlden. Rasmus Canbäck var den sista utländska journalisten som lyckdes ta sig in.

Förfrågan: rasmus@blankspotproject.se

Screenshot ETV.

Fri att berätta – Erfarenheter från fångenskap och kampen för det fria ordet 

Martin Schibbye arbetar som utrikeskorrespondent och är chefredaktör för reportagesajten Blankspot. Sedan han blev fri efter 438-dagars fångenskap i det ökända Kalityfängelset i Etiopien, har han arbetat med att hålla sitt löfte till sina medfångar och berätta om vad han sett i en unik föreläsning. Fri att berätta – om jaktsäsongen på journalistiken, 438 dagars fångenskap och kollegorna som sitter kvar.

Martin Schibbye föreläser om sina starka upplevelser från Kalityfängelset i Addis Abeba i Etiopien, men också om den jaktsäsong som råder på journalister runt om i världen och om priset för det fria ordet.

Förfrågan: martin@blankspot.se

Jakten på Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter sedan 22 år tillbaka fängslad i Eritrea. I reportageboken Jakten på Dawit ville journalisten Martin Schibbye teckna bilden av en person som är mer än en symbol för yttrandefrihetskampen.

– Jag undrade vem människan Dawit Isaak var. Det hade kommit bort i den storpolitiska diskussionen, säger Martin Schibbye.

Föreläsningen berättar om dagens Eritrea och Dawit Isaaks historia. Men tar också en utgångspunkt i regionen: vad händer nu – efter kriget?

Förfrågan: martin@blankspot.se

Har källkritiken gått för långt?

– om vikten av källtillit och förståelse för journalistik för att hantera AI-revolutionen.

Kampanjerna för att motverka desinformation har varit så framgångsrika att ett omvänt problem har börjat dyka upp: Unga litar inte längre på någon.

Mediestrategen Brit Stakston som bevakar frågor om digitalisering och AI för Blankspot har länge förespråkat mer fokus på källtillit än källkritik och föreläser tillsammans med journalisten och författaren Martin Schibbye om vikten av att som journalist förklara hur hantverket går till för att bygga förtroende hos läsarna. Erfarenheter från reportagesajten Blankspots arbete med medie- och informationskunskap (MIK) på skolor tillsammans med vår demokratiutställning under pandemin blandas med utblickar från vår omvärld i skärningspunkten mellan journalistik och AI. 

Förfrågan: brit@blankspot.se

Säkerhetsutbildning: Come back alive!

Att vara journalist på fältet har blivit allt mer riskfyllt. Men det är inte längre bara för resor i riskområden som man behöver utbilda sig. Även i Europa har situationen försämrats vilket ställer nya krav på kunskaper och färdigheter. 

Mot den bakgrunden ordnar Blankspot löpande tillsammans med vännerna i Metis Services föreläsningar och utbildningar kring säkerhetsfrågor och riskbedömningar. Kontakta Martin Schibbye för offert. Kursen ges löpande och bygger på boken med samma namn. Boken ingår i kurspriset.

Förfrågan: martin@blankspot.se

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.