Blankspot om ,

Blankspot på plats i USA

Sedan ett par dagar är Lisa Bjurwald på plats i USA för att rapportera om vad som händer med pressfriheten och demokratin under Donald Trump. Blankspot fick tag på henne i Washington DC.  Vad är det starkaste intrycket hittills? – Definitivt vittnesmålen från olika religiösa ledare, såväl kristna präster som muslimska imamer. Det är en […]Sedan ett par dagar är Lisa Bjurwald på plats i USA för att rapportera om vad som händer med pressfriheten och demokratin under Donald Trump. Blankspot fick tag på henne i Washington DC.

 Vad är det starkaste intrycket hittills?

– Definitivt vittnesmålen från olika religiösa ledare, såväl kristna präster som muslimska imamer. Det är en skrämmande tid deras församlingar runt om i USA nu lever i. Många drar paralleller till 1930-talet och hatbrotten har ökat lavinartat.

Hur är stämningen i landet?

– Extremt energisk! Den påminner om 1960- och 70-talen på så sätt att den politiska aktivismen, särskilt på gräsrotsnivå. Motståndet mot Trump-administrationen syns i graffiti, på flygblad, på bibliotek, i kyrkor, i demonstrationståg…

Vad är det viktigaste man får veta när man följer din rapportering från USA?

– Medierapporteringen präglas på många håll av de stora sammanhangen; toppolitikers uttalanden i kongressen, presidentens utrikesstrategier och så vidare. Det finns också en förenklande tendens till att förfäras över sakernas tillstånd – “se så tokigt Trump twittrar!” Jag vill träffa människorna och experterna på marken – de som dagligen arbetar direkt eller indirekt mot Trumps politik, eller drabbas av den. Mitt fokus kommer att ligga på hoten mot den amerikanska demokratin, till exempel på pressfriheten, rätten att utöva sin religion och rätten att inte bli förföljd för sin sexualitet…

Hur kan man följa dig?

– På Blankspotproject.se, men allra helst i vår särskilda Facebook-grupp för just detta tema. I “Uppdrag: Trump och demokratin” kan man följa mitt arbete, interagera med andra omvärldsintresserade och bidra till Blankspots journalistik med tips, frågor till intervjupersoner och allmänna tankar och uppslag. Den chansen bör man inte missa!