Med journalistiken som verktyg startar Blankspot ett nytt skolprojekt om globala demokratirörelser.
Av Blankspot 29 oktober, 2019
På mindre än ett år har Etiopien gått från att vara ett av världens mest repressiva länder till att bli ett öppnare samhälle. För denna politiska jordbävning belönades premiärministern nyligen med Nobels fredspris.
För många människor som lever i auktoritära stater är detta en utveckling som man inte ens kan fantisera om. Men att bygga demokrati tar tid och är en skör process med många utmaningar.
– Människor i regionen har fått smaka på yttrandefrihet. Processen är skör men vad som än sker kommer man inte kunna ta den erfarenheten från människor, säger Martin Schibbye som länge följt utvecklingen.
Blankspot kommer under det kommande året att följa utvecklingen på plats och i vår löpande rapportering ha ett större fokus på globala demokratirörelser: vad finns det att lära av demokratiaktivisternas arbete i Etiopien och på andra platser på kontinenten? Är det twitter eller kopieringsapparaten som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Dessutom flätas detta samman med den nationella diskussionen i Sverige om eventuella hot mot vår egen demokrati i landet och genom att ta in utvecklingen runtom i Europa.
– Med startpunkten i Etiopien och andra länders demokratiutveckling hoppas vi bidra till en diskussion om den svenska demokratin hos unga. Genom projektet “Demokratier föds och utvecklas” vill vi ge en bild av de pendelrörelser som sker mellan demokratier och auktoritära system. Den svenska utvecklingen av demokratin speglas mot det som pågår i andra delar av världen, säger Blankspots Brit Stakston.
Projektet kommer att resultera i en utställning som besöker minst 20 orter. Dessutom erbjuds workshops, en podd samt en lärarhandledning kring materialet.
Projektet kan genomföras tack vare ett stöd på 2.4 miljoner kronor från Svenska Postkodstiftelsen och pågår under perioden september 2019 – januari 2021. Målet är minst 40 skolbesök och 20 genomförda utställningar.
– Demokrati är något att vårda och kämpa för kan inte tas för givet vilket syns på flera håll i världen men det finns också positiva exempel. Därför är vi väldigt stolta att tillsammans med Blank Spot Project genom dialog och diskussion skapa engagemang hos unga kring demokratifrågor genom att lyfta aktuella exempel från vår omvärld, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.
Är du lärare och intresserad av att ta del av det här projektet under hösten 2020 hör av dig till Brit Stakston, brit@blankspot.se.
Vår förhoppning är att utställningarna på de 20 orterna kommer att besökas av minst 40 skolor. Utställningen är också öppen för en intresserad allmänhet. Vi söker också samarbetspartners för utställningen. Det kan vara kulturhus, bibliotek och i enstaka fall även enskilda skolor med många elever.
– Vi lever i en tid när antalet demokratier minskar och kvalitén på de som finns blir sämre. I en sådan situation vill vi sätta strålkastarljuset på en region där man försöker gå åt ett annat håll och se vad kan vi lära av, säger Brit Stakston.
**
Uppdatering den 1 april 2020:
Nu när coronakrisen har skett har vi behövt göra om delar av vår planering. Vi avser att genomföra utställningen som planerat men dessvärre kommer vi inte att göra en reportageresa till Etiopien. Valet skjuts upp meddelades det i veckan. Vi återkommer med detaljer om var i världen vi kommer att ta våra med läsare under hösten. Eller så kanske det är läge att diskutera demokratiutvecklingen i Sverige runt om i landet hos diasporagrupper.
**
Här kan du se en kort film om Blankspots förra skolprojekt och de ringar på vattnet som det skapade.
Av Blankspot
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.