Blankspot om

Blankspot lanserar film om jordbävningen i Nepal

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av en svår jordbävning. Tusentals familjer förlorade sina hem. Men trots stora biståndsinsatser ligger många byggnader fortfarande i ruiner. Tillsammans med två nepalesiska reportrar presenterar Blankspot idag en 360-film om den misslyckade återuppbyggnaden efter katastrofen.

 Bhrikuti Rai under arbetet med VR-filmen

Den svåra jordbävningen som drabbade Nepal 2015 skördade över 9 000 liv och förstörde 800 000 byggnader. Än i dag saknar en halv miljon familjer tak över huvudet. Två år efter katastrofen är många fortfarande hemlösa, eller lever i provisoriska byggnader. De har inte fått hjälp att restaurera sina hem, skaffa ny försörjning och många barn kan inte återvända till sina skolor.

Tillsammans med den brittiska organisationen One World, två nepalesiska journalister och fotografen Martin Edström, kan Blankspot idag producera ett virtuellt reportage där tittarna själva ska kunna utforska de förstörda miljöerna och möta de människor som kämpar för att återfå sin vardag.

Journalisten Bhrikuti Rai är entusiastisk över samarbetet och den nya tekniken.

– Till en början var det överväldigande eftersom vi aldrig hade använt den här tekniken tidigare. Men när vi började filma insåg jag att tekniken sätter publiken i centrum och vi kan ta dem mycket nära de förstörda husen och in i folks dagliga liv, säger hon.

Fotografen Martin Edström har från Stockholm instruerat journalisten Bhrikuti Rai och Bikram Rai i hur de ska använda tekniken på plats i Katmandudalen.

– Att jobba på distans är såklart svårt. Men samtidigt väldigt effektivt. Jag har coachat Bhrikuti och Bikram på Skype nästan varje dag, och vi har gemensamt diskuterat alltifrån 360-kameran till storytelling. På vissa sätt skulle det nog vara mer effektivt att vara på plats, samtidigt blir det mycket mer deras projekt på detta sätt, säger Martin Edström.

Martin Edström anser att 360 tekniken lämpade sig särskilt väl för att berätta historien om jordbävningen i Nepal.

— Den här historien handlar väldigt mycket om miljöer och platser. Det kan vara svårt att förmedla känslan av att stå i ett raserat klassrum på landsbygden i Nepal i vanlig video. Förhoppningsvis kan vi här, genom 360-video, låta människor komma närmare verkligheten, säger Martin Edström.

Samarbetet mellan Blankspot, OneWorld och de nepalesiska journalisterna har finansierats av biståndsmyndigheten Sida.

Här kan du se videon: https://youtu.be/FrVGsjso0Rw

Här hittar du mer information om jordbävningen i Nepal

Upplev Blankspots VR-reportage.