Nyheter om , ,

Blankspot lanserar en reportageresa i Nils Holgerssons fotspår

Hur ser Sverige ut? Demokratin sägs vara under konstant attack. Lögner blir till fakta och fakta avfärdas som propaganda. Men hur ser det då egentligen ut? Blankspot kommer under 2018 att göra en resa genom Sverige och gör det genom att följa i Nils Holgerssons fotspår.För över 100 år sedan skickades Selma Lagerlöf ut av folkskolelärarna: hon läste kartböcker, lyssnade på lokala sägner och studerade djur- och naturliv för att skriva en lärobok.

Allt sammanfattades litterärt i berättelsen om Nils Holgerssons underbara resa.

I dag står vi här igen med en lika förvirrad bild av vad Sverige är?

Vart är vi på väg?

Och varifrån kommer vi?

Det har återigen blivit dags att samla ihop berättelserna, de digitala stockarna och stenarna, och söka svaren på hur landet mår och ser ut.

Vi vill göra det i sann Blankspotanda – tillsammans med människor på de orter vi besöker och tillsammans med engagerade läsare runt om i landet.

Blankspot kommer därför under 2018 att göra en resa genom Sverige och vi väljer att göra det genom att följa i Nils Holgerssons fotspår.

Från det bördiga och varma Skåne i syd till gässens sommarvisten i midnattssolens Lappland i norr.

Vår gås – en drönare.

En resa genom 340 mil av svenska landskap för att möta människorna och skriva lokala berättelser som annars inte skulle skrivas om de vita fläckarna i vårt eget land.

Hur ser det ut på de platser Nils Holgersson passerade idag? Vad sker på Glimmingehus, Kullaberg och Stora Karlsö?

Är de utmaningar Selma Lagerlöf beskrev fortfarande aktuella och vad förklarar den glödande framtidstron på så många platser i landet?

Vi vill nu samla in idéer och förslag på platser. Till en reportageserie om ett land i förändring.

Vi vill träffa dig och höra vad du tycker och tänker.

Vart tror du att vi är på väg? Hur ser din vardag ut?

Vilka platser ska vi landa på och vad ska vi rapportera om?

Följ med oss på en resa runt om i landet och in i oss själva.

Här är Facebook-gruppen för den här reportagesatsningen och här kan du läsa mer om vår upptäcksfärd in i den svenska demokratin. 

I dag klockan 14.30 kommer vi att livesända och berätta mer, följ live-sändningen här.Gillar ni den här satsningen stöd oss gärna med ett extra bidrag

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.