Blankspot om

Blankspot lanserar en råvarukorrespondent

Hallå där Carolina Jemsby, Blankspots nya råvarukorrespondent. Vad kommer vi att kunna läsa om framöver? – Råvarufrågan innefattar väldigt mycket: från zimbabwiska blodsdiamanter och indonesisk palmolja till amerikansk skifferolja och gotländskt kalk.  Det kan handla om både förnyelsebara och icke förnyelsebara råvaror. Det är en oerhört viktig fråga som har större betydelse i vår tid […]

Carolina_Jemsby_l

Hallå där Carolina Jemsby, Blankspots nya råvarukorrespondent. Vad kommer vi att kunna läsa om framöver?

– Råvarufrågan innefattar väldigt mycket: från zimbabwiska blodsdiamanter och indonesisk palmolja till amerikansk skifferolja och gotländskt kalk.  Det kan handla om både förnyelsebara och icke förnyelsebara råvaror. Det är en oerhört viktig fråga som har större betydelse i vår tid än jag tror många förstår. Se till exempel på Kinas enorma expansion i Afrika det senaste decenniet, som har handlat om just att säkra råvaror. Kriget om råvaror och utvinningen av dem får ofta stora konsekvenser för både människor och miljö runtom i världen. Jag vill berätta både om geopolitiken och om konsekvenserna för de människor som bor där åtråvärda råvaror finns eller arbetar med dem. Och jag är otroligt glad över att Blank Spot väljer att lyfta upp denna fråga som en av de mest angelägna att följa och rapportera om idag.

Du kommer att i nyhetsartiklar på sajten och i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot2 rapportera om bland annat konfliktmineraler. Vad händer på det området? 

– Det pågår ett arbete inom EU för att få till stånd en lagstiftning mot konfliktmineraler. I nästan all teknik och minneslagring används den sällsynta metallen koltan; som genom sitt värde göder ett grymt inbördeskrig i östra Kongo-Kinshasa. (Demokratiska republiken Kongo) Får EU genom en fungerande lagstiftning skulle det kunna bidra till en förändring. Arbetet med lagstiftningen är förstås en av de frågor jag ska bevaka på sajten.

Du har tidigare bevakat jadebrytningen i Burma för Blankspot, vad händer med människorna i det området nu? 

– Jadebrytningen i den stängda staden Hpakant fortsätter och sker helt på storföretagens villkor. Flera av företagen ägs via bulvaner av den ökända knarkhandlaren Wei Hsueh-Kang;  han är en av världens värsta heroinkungar och Asiens motsvarighet till Pablo Escobar. För människorna i området innebär det att deras miljö förstörs och att de själva utsätts för stora risker. Regelbundet sker ras i området, där både hus och människor begravs i lera när marken rämnar.

Går man med i Blankspot och ansöker om att gå med i den medlemsexklusiva gruppen #blankspot2 så kan man själv bidra med kunskap till dina reportage. Hur ser du på läsarna i den journalistiska processen? 

– Jag vill utveckla samarbetet med läsarna. När vi nu inte bara gör ett reportage, utan gemensamt kommer att följa en specifik fråga, kan läsarna komma med idéer, frågor och tankar som kan leda till spännande trådar i gruppen men också till artiklar eller hela reportage. Jag hoppas också att vi tillsammans ska kunna utforska vissa frågor. Till exempel palmoljan, som jag vet att många är engagerade i. Tänk om gruppen gemensamt kan göra någon form av kartläggning eller interaktiv karta, som byggs genom att många olika personer bidrar med information. Det vore häftigt! Möjligheterna till samverkan är obegränsade och jag hoppas att många kommer att gå med i gruppen och utveckla detta ihop med mig.

**

Gå med i Blankspot här, och gå sedan med i Carolina Jemsbys Facebookgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka råvaror.

Missa inte heller Blankspots övriga pågående projekt, kring svensk utrikespolitik (Nils Resare), Afrikas Horn (Martin Schibbye) och “pressfrihetens vita fläckar” (Lisa Bjurwald) här.