Blankspot om

Blankspot lanserar en korrespondent för att bevaka näringslivets vita fläckar

Hallå där, Emanuel Sidea, som för Blankspots räkning kommer att bevaka Näringslivets vita fläckar. Vad kommer vi att kunna läsa om framöver? – Jag kommer att syna de svenska storföretagens verksamhet utanför Sverige. Hälften av den svenska ekonomin utgörs av export, men medierna är tyvärr dåliga på lyfta fram hur svenska affärsmän jobbar utomlands. Ta […]

Hallå där, Emanuel Sidea, som för Blankspots räkning kommer att bevaka Näringslivets vita fläckar. Vad kommer vi att kunna läsa om framöver?

– Jag kommer att syna de svenska storföretagens verksamhet utanför Sverige. Hälften av den svenska ekonomin utgörs av export, men medierna är tyvärr dåliga på lyfta fram hur svenska affärsmän jobbar utomlands. Ta bara Volvo – med verksamhet i 150 länder. Hur går det till när de gör affärer i Kongo-Kinshasa? Det finns hur mycket som helst att titta på.

Du kommer att rapportera i form av nyhetsartiklar och reportage på sajten och i den medlemsexklusiva Facebookgruppen #blankspot1. Vilka är den störa utmaningen när man granskar Näringslivet utomlands?

– Utmaningen är att välja. Det finns typ 300 bolag bara på Stockholmsbörsen och om varje är i snitt i 50 länder så har man 15 000 tänkbara uppslag. Där hoppas jag att Blankspot-medlemmarna deltar i diskussionen om vad som är extra intressanta att titta närmare på. Jag har såklart många uppslag som jag är ivrig att sätta igång med.

Du har tidigare bevakat den privata säkerhetsindustrin i Peru för Blankspot, vad händer med människorna där nu?

– Tyvärr fortsätter konflikten mellan invånarna och gruvbolaget. Nyligen kunde vi på Blankspot berätta att Maxima Acuna hade blivit misshandlad av gruvbolagets säkerhetspersonal. Samtidigt fortsätter gruvbolaget bedriva en juridisk process för att få rätt till marken som bebos av Maxima Acuna och hennes familj.

Går man med i Blankspot och ansöker om att gå med i den medlemsexklusiva gruppen #blankspot1 så kan man själv bidra med kunskap till ditt arbete. Hur ser du på läsarna i den journalistiska processen?

– Jag tycker det är väldigt kul att läsarna kan följa hela processen och jag ser gärna att de är delaktiga så mycket som möjligt. Finns ju forskning som visar att en grupp med en mångfald av komptenser spöar ensamma genier. Så jag ser fram emot att medlemmarna bidrar med sina kunskaper och inblick i olika företag, länder och ämnen. Det ska bli superspännande!

 

***

För att följa med Emanuel Sidea och bidra till framtida artiklar och reportage, bli blankspottare och gå sedan med i facebookgruppen för “Näringslivets vita fläckar”.

Blankspot har sedan starten jobbat medskapande i slutna Facebookgrupper: kring svensk utrikespolitik (Nils Resare), Afrikas Horn (Martin Schibbye) och “pressfrihetens vita fläckar” (Lisa Bjurwald), läs mer om dem här.