Blankspot om

Blankspot inleder granskning i Nordafrika

I dag åker tre av Blankspots korrespondenter till Jordanien för att delta på en workshop tillsammans med arabiska grävjournalister. Resan är det första steget i en granskning av en kontroversiell svensk investering i ett nordafrikanskt land.   Hallå Nils Resare, vad ska ni göra i Jordanien? – Vi ska delta i en workshop där vi […]

I dag åker tre av Blankspots korrespondenter till Jordanien för att delta på en workshop tillsammans med arabiska grävjournalister. Resan är det första steget i en granskning av en kontroversiell svensk investering i ett nordafrikanskt land.

 

Hallå Nils Resare, vad ska ni göra i Jordanien?

– Vi ska delta i en workshop där vi får hjälp av några världsledande experter att hitta pengar och tillgångar som har gömts undan i olika skatteparadis. Vi kommer också att ha tid att lära känna några arabiska journalister som vi samarbetar med.

Vad är det ni granskar?

– Vi kommer snart att berätta mer, men i dagsläget kan vi säga att det handlar om en kontroversiell svensk investering i ett nordafrikanskt land. Från Blankspot deltar jag själv, Carolina Jemsby och Emanuel Sidea. Granskningen berör alla våra olika specialområden – svenska utrikespolitik, råvaror och svenskt näringsliv.

Vad händer mer i Jordanien?

– Den workshop vi deltar i sker samtidigt som en stor konferens för arabiska grävande journalister och där händer det mycket spännande. En av de inbjudna är till exempel den amerikanske journalisten Walter ”Robby Robinsson” vars arbete med att avslöja pedofilhärvan i den Katolska kyrkan beskrivs i den kritikerrosade filmen Spotlight. Under konferensen kommer även Blankspots Emanuel Sidea att tala om sin bok, Mannen från Harem, där han följer en man som smugglar in soldater till IS och andra grupper i Syrien.

Hur finansieras granskningen?

– Pengarna kommer främst från Svenska Institutet och bygger på ett samarbete med organisationen Eye on Corruption, Fojo Media Institute och den arabiska organisationen ARIJ.

Hur kan man följa granskningen?

– Vi hoppas på att kunna publicera allt efter nyår, men innan dess kommer vi att berätta om arbetet i våra Facebookgrupper, både från Jordanien och från andra resor som är inplanerade.

 

**

Uppskattade du satsningen? Vill du läsa mer? Stöd i så fall Blank Spot Project så att vi kan fortsätta ta fram grävande utrikesjournalistik. Då kan du också gå med i Nils Resares grävgrupp och bidra till nästa reportage. Emanuel Sideas grupp “Näringslivets vita fläckar” hittar du här och Carolina Jemsbys grupp “konfliktmineralerhär.