Blankspot om

Blankspot gör VR film om jordbävningen i Nepal

För två år sedan drabbades Nepal av en svår jordbävning. Tusentals familjer förlorade sina hem. Men trots stora biståndsinsatser ligger många byggnader fortfarande i ruiner. Med hjälp av VR teknik håller Blankspot på att producera en film om den misslyckade återuppbyggnaden. Den svåra jordbävningen som drabbade Nepal 2015 skördade över 9000 liv och lämnade ännu […]

För två år sedan drabbades Nepal av en svår jordbävning. Tusentals familjer förlorade sina hem. Men trots stora biståndsinsatser ligger många byggnader fortfarande i ruiner. Med hjälp av VR teknik håller Blankspot på att producera en film om den misslyckade återuppbyggnaden.

Den svåra jordbävningen som drabbade Nepal 2015 skördade över 9000 liv och lämnade ännu fler familjer utan tak över huvudet. Två år efter katastrofen är många fortfarande hemlösa, eller lever i provisoriska byggnader. De har inte fått hjälp att restaurera sina hem, skaffa ny försörjning och många barn kan inte återvända till sina skolor.

Tillsammans med den brittiska organisationen One World, två nepalesiska journalister och fotografen Martin Edström, håller Blankspot på att producera ett virtuellt reportage där tittarna själva ska kunna utforska de förstörda miljöerna och möta de människor som kämpar för att återfå sin vardag.

Fotografen Martin Edström har från Stockholm instruerat journalisten Bhrikuti Rai och Bikram Rai i hur de ska använda tekniken på plats i Katmandudalen.

– Att jobba på distans är såklart svårt. Men samtidigt väldigt effektivt. Jag har coachat Bhrikuti och Bikram på Skype nästan varje dag, och vi har gemensamt diskuterat alltifrån 360-kameran till storytelling. På vissa sätt skulle det nog vara mer effektivt att vara på plats, samtidigt blir det mycket mer deras projekt på detta sätt, säger Martin Edström

Martin Edström anser att 360 tekniken lämpade sig särskilt väl för att berätta historien om jordbävningen i Nepal.

— Den här historien handlar väldigt mycket om miljöer och platser. Det kan vara svårt att förmedla känslan av att stå i ett raserat klassrum på landsbygden i Nepal i vanlig video. Förhoppningsvis kan vi här, genom 360-video, låta människor komma närmare verkligheten, säger Martin Edström.Även journalisten Bhrikuti Rai är entusiastisk över samarbetet och den nya tekniken.

– Till en början var det överväldigande eftersom vi aldrig hade använt den här tekniken tidigare. Men när vi började filma insåg jag att tekniken sätter publiken i centrum och vi kan ta dem mycket nära de förstörda husen och in i folks dagliga liv.

Videon kommer inom några veckor att publiceras på Blankspots hemsida.

Läs mer: Upplev Blankspots VR reportage.

Upplev: Guld, gruvor och grävskopor. 

Upplev: Följ med till Eritrea. 

 

Läs lite till:

Blankspot är medborgarfinansierad journalistik från Sveriges och världens vita fläckar. Vi vill att vår journalistik ska vara fri att läsa för alla. Vi vill att journalistiken ska kunna delas och engagera. Därför har vi inga betalväggar. Men det kostar att ta fram kvalitetsjournalistik. Vi behöver därför be om hjälp för att kunna göra vårt jobb. Swisha till 123 554 35 41 eller betala med kort här.