Blankspot, Nyheter om

Blankspot-bok om utvisningarna nominerad till Wendelapriset

Blankspots reportagebok ”Utvisad – den deltagande journalistiska berättelsen om svensk historias största deportationsvåg” är nominerad till Wendelapriset.

Sedan december 2016 har Blankspot bevakat de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med engagerade läsare. Nu har boken som samlat reportage från Annika Hamrud, Göran Engström, Adam Sjöborg och Brit Stakston nominerats.

– Förutom fantastiska reportage är det en bok som ger en unik inblick i  dialogjournalistikens möjligheter och fallgropar. Vi skriver om vad Blankspot lärt av att ta fram journalistik tillsammans med läsarna i en sluten Facebook-grupp med 9 000 medlemmar, säger Blankspots Brit Stakston.

Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist och priset till hennes minne instiftades 2008.

Priset går till Sveriges bästa socialreportage.

I år delas det ut för elfte gången. Prissumman är på 50 000 kronor och i år är sammanlagt nio reportage/böcker nominerade.

Toppbilden tagen av Göran Engström under hans senaste reportageresa till landet.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.