Blankspot om

Blank Spot lanserar unik säkerhetskurs

Igår skadades Sveriges Radios rysslandskorrespondent, Maria Persson-Löfgren, i den ryska delrepubliken Ingusjien. I morgon infaller årsdagen av mordet på Nils Horner. Internationella konventioner som tidigare skyddad oss i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor. En del pressfrihetsorganisationer talar om ”en perfekt storm”: Fler röriga konflikter, sämre resurser hos […]

Igår skadades Sveriges Radios rysslandskorrespondent, Maria Persson-Löfgren, i den ryska delrepubliken Ingusjien. I morgon infaller årsdagen av mordet på Nils Horner.

Internationella konventioner som tidigare skyddad oss i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor. En del pressfrihetsorganisationer talar om ”en perfekt storm”: Fler röriga konflikter, sämre resurser hos medieföretagen, fler frilansare (80 % av journalister i konfliktzoner är frilansare) och en insikt hos de stridande parterna att våld mot journalister fungerar.

Det är jaktsäsong på journalister och vi på Blank Spot får ofta frågan hur vi jobbar med säkerhet för våra reportageteam.

Vi vill nu sprida kunskaperna om det genom att lansera en säkerhetskurs öppen för alla intresserade där vi delar med oss av erfarenheterna.

Jag har efter mycket funderande samlat ett team av säkerhetsexperter med bakgrund inom Försvarsmakten, sjukvårdskunniga med erfarenheter från krigskirurgi , kollegor med lång erfarenhet från att bära hem omöjliga berättelser från fältet och satt ihop den kurs jag själv önskar att jag hade fått gå innan jag reste till Etiopien.

Den bygger på dyrköpta erfarenheter och är unik i sitt slag.

Läs mer om kursen här.