Blankspot om

Bäst och sämst med Blankspot under 2018

Nu kickar vi igång 2019 med att reflektera över vad som fungerade och vad som fungerade lite sämre under året som gått.

Varmt välkomna till ett fjärde år med oss – tillsammans kan det bli vårt bästa.

Våra reportageserier handlar om mer än en enstaka publicering som snabbt kan falla i glömska. Journalistiken är en pågående process och för oss är Facebookgrupperna knutna till varje reportage oumbärliga för relationen med er läsare.

Om vi under 2019 lyckas få alla kunniga och nyfikna som följer oss online att också bli betalande medlemmar och stödja oss hade vi kunnat ha en fast korrespondent för alla de regioner vi rapporterar ifrån. Det är vårt mål för 2019. För om läsarna inte vill betala för journalistiken – vem ska då göra det?

På många sätt har 2018 annars varit ett lågtempoår utan större resurser.  Under 2019 har vi flera planer på hur vi ska kunna bli fler och ta fram mer journalistik. Kom på årets första meet-up och ta del av dem (se kalendariet).

 

Saker vi är stolta över:

Att vi fortsatt med dialogjournalistiken i Facebook-grupper som alla växt under året. Grupperna kring Afghanistan, Etiopien och Eritrea, Västafrika och Verkliga Sverige har mellan 500 och 9000 medlemmar. Fler och fler har också under året uppmärksammat vårt sätt att arbeta nära läsarna som vi ser som medlemmar eller supporters. 50 procent av en reporters tid läggs på läsardialogen före, under och efter ett reportagearbetet.

Att vi började skicka ut något så old school som ett nyhetsbrev varje vecka. Läsningen gick upp och vi fick kontakt med fler intresserade av Blankspot och vår journalistik.

Att vi avslutade första omgången av vårt skolprojekt – 40 skolbesök med 1200 elever har lärt oss lika mycket som eleverna och lärarna lärde sig om journalistik, medier och demokrati.

Att vi för andra året återvände till Afghanistan för att följa upp hur det går för de ensamkommande.

Att vi kunnat fortsätta bevaka Eritrea  och beskriva utvecklingen i landet. Ett arbete som blivit än bättre tack vare kunniga medlemmar som hjälpt till med att bevaka vad som skett på Afrikas Horn under sommaren och hösten. Vi arrangerade även en välbesökt meet-up på temat.

Att vi äntligen kunde rapportera från Yemen i tre långa reportage från landets södra delar.

Att vi började publicera reportageserien ”Verkliga Sverige” – en 340 mil lång resa genom Sverige inspirerad av Nils Holgerssons underbara resa.

Att vi startade med kulturanalyser – ett helt nytt perspektiv för Blankspot. Främst kopplat till “Verkliga Sverige” men de kan också beröra mediefrågor och digitaliseringen av samhället.

Att vi genomförde ännu en säkerhetsutbildning. Hoten ser ständigt nya ut och kursen ”Come Back Alive” – hade denna gång fokus på arbete i städer.  Kursen ges tillsammans med Metis Services och förändras utifrån aktuella hotbilder mot journalister.

Att vår journalistik tack vare stödet från läsare fortsatt kan vara fri. Läsarna slipper betalväggar och vi tror att ni vill betala för journalistiken och inte för själva väggen. Framför allt under ett valår har det varit angeläget att kunna erbjuda oberoende journalistik.

Att vi tryckte ett magasin som gav en helhetsbild av vår journalistik och vår mission. En del av upplagan delades ut i Almedalen.

Att vi nominerades till “Årets event” i Tidskriftsgalan för vår skolturné.

 

Vi är mindre nöjda med:

Att vi inte lyckades hitta fortsatt finansiering för vårt MIK-projekt för skolor. Men vi har inte gett upp det spåret. Men med 20 väntande skolor har det svidit att vi inte fick ny finansiering för att kunna genomföra detta skolprojekt.

Att vi inte har resurser nog för att anställa fler. Den stora utmaningen för oss är att kunna ha råd med fler korrespondenter som kan bevaka olika ämnen och regioner tillsammans med publiken. Drömmen vore också att ha kvar en reporter i varje landskap som vi besöker under vår tre år långa reportageserie i Sverige. Så många perspektiv och bra tips som dyker upp i efterarbetet.

Att vi inte mäktat med att marknadsföra oss mer. Uppmärksamhet är en av nycklarna till fler betalande läsare.

Att vi inte varit snabba nog vid ett par tillfällen då vi hade unikt material.

Att vi inte oftare genomfört seminarier i vår mysiga lokal i centrala Stockholm. Vi vill att det ska fungera som en hub för aktuella frågor som kan avhandlas under meet-ups, seminarier eller kurser. Vill du vara med och arrangera den typen av aktiviteter så hör av dig till brit@blankspot.se.

 

Urval av rörligt material från 2018:

 

 

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.