Nyheter om

”Barnen frågar varje dag efter sin pappa som stred mot talibanerna”

Innan talibanerna tog över var Afghanistan en krigsskådeplats: bomber, självmordsattacker och magnetiska minor. Nu är det fred. Men ingen kan glömma det blodiga kriget mot talibanerna. Framför allt inte Maryam Rohid vars man slogs i den afghanska armén och nu är försvunnen.

– Sedan talibanerna tog har jag inte hört något från min man. Själv flydde jag med våra tre barn, berättar Maryam Rohid.

Efter att ha tagit sig ut ur landet kom hon till Iran som flykting, men det känns inte som trygg plats. 

– Jag har en känsla av att de snart kommer att deportera alla oss som flydde hit efter att talibanerna tog över. Men min man arbetade för den afghanska armén kanske kan det göra skillnad. 

I krigets slutskede befann sig mannens regemente i Kapisa provinsen där striderna var intensiva.  

– När vi pratade telefon då så sa jag till honom att situationen var hopplös och att han borde komma hem. Men han fick inte lämna militären för sina chefer. Nu vet jag inte om han blev martyr eller om han lever. 

Planen nu är att försöka ta reda på vad som hänt med mannen. Men det är svårt berättar hon. Hon hittar ingen information om honom.

– Jag har fått tag i en del av min mans vänner och de tror att han är förlorad. Andra säger till mig att han togs till fånga. Men jag kommer att leta och vänta tills jag får svar. Han är den jag älskar, barnens pappa och vår försörjare. 

Barnen frågar mamman varje dag när pappa kommer att komma hem. 

– Jag svarar dem alltid att han kommer snart, jag vill ge dem hopp fast jag inget har. Jag kan bara inte acceptera att han dött i strid. Jag hoppas att han dyker upp snart så vi kan börja på ett nytt kapitel i våra liv. 

Ibland på nätterna drömmer Maryam Rohid om att någon knackar på dörren.

– Nu är ju kriget slut. Ledarna för de bägge arméerna kan bli vänner. Om de bara visste vilket mörker jag lever i, men jag tror inte att någon president kan känna min smärta, eller lösa mina problem. 

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn

Foto: UN Photo/Eric Kanalstein