Blankspot om

Bakom kulisserna – Thailands farligaste ungdomar

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Under crowdfundingkampanjen lovade vi de betalande medlemmarna att de skulle kunna följa redaktionens inre puls. Att bygga communitys är dock både kostsamt och svåradministrerat.  Det löstes genom att välja slutna Facebookgrupper som endast var öppna för medlemmar. Här skriver en av medgrundarna, Brit Stakston, mer om det.

Arbetet i de stängda Facebookgrupperna har varit fascinerande att följa och även om det mest bär några första försök så har det gett mersmak och något som ska utvecklas framöver. Redan nu har varje reportage och journalist på olika sätt utvecklat sin unika och nära relation med de läsare som valt att följa just deras arbete bakom kulisserna.

Nils Resare och Martin Schibbey har varit i Thailand för att granska semesterparadiset från ett annat håll. Det blev tre reportage med titlarna;

Här nedan berättar Martin Schibbey om arbetet bakom kulisserna för reportaget Thailands farligaste ungdomar. Ni kan även ta del av vad reportaget kostade här.

Vill du följa arbetet bakom kulisserna för nästa reportage så stöd oss här.

Intervju med Martin Schibbye

Martin-Schibbye-bw-264x264Hej, Martin hur fick du idén till reportaget om studenterna i norra Thailand

– Jag har under mina resor som frilansare jobbat mycket i Sydostasien och haft Bangkok som bas under resorna. Men det har varit svårt att få medier intresserade av den politiska scenen i Thailand. Under rödskjortornas protester 2010 var jag på plats och rapporterade och har länge känt en frustration att landet är allt för obevakat bortom turistreklamens klichéer. Så jag har länge velat göra något om de människor som kämpar för demokrati i landet. Sedan hade ju Nils Resare länge tittat på JAS-försäljningen och tillsammans med en resa till södern tänkte vi att det kan bli ett bra paket.

På vilket sätt är detta en #blankspot?

– Geografiskt är det ju allt annat än en Blank Spot. 100 000 – tals svenskar reser hit varje år. Vid större nyhetshändelser är landet välbevakat och flera svenska medier har korrespondenter i Bangkok som gör ett utmärkt jobb. Men i en situation där många är tysta och rädda har jag saknat en fördjupad röst från de som inte är rädda. Så när jag läste om studenternas protest på universitetet tänkte jag att dem skulle man vilja hänga med.

Vilket uppdrag fick du av redaktionen?

– Uppdraget var att skildra stämningarna i den norra delen av landet. Jag var ute på landsbygden i flera dagar innan jag fick kontakt med studenterna och arbetade även på ett reportage om stämningarna i byarna och de konflikter som finns kring markfrågor.

Hur jobbade du för att skapa en relation med läsarna?

– Jag valde att göra reportaget under radarn. Tänkte att det skulle vara enklast så, dels för mig själv och dels för de människor jag skulle intervjua. Men på den meet-up som Blank Spot arrangerade innan jag åkte så berättade jag om projektet.

Vad hände när du kom tillbaka från Thailand?

– När jag berättade om reportaget så var det flera medlemmar som påpekade att de också ville ha röster från unga som försvarar kuppen. Det är en utmärkt idé och tyvärr hanns det inte med nu men det är något som jag skulle vilja se realiserat framöver.

Hur ska reportaget leva vidare?

– Historien lever. Studenterna kämpar vidare. Jag fortsätter att följa dem. En av tankarna med ett Blank Spot reportage är att det handlar om att fortsätta bevaka de frågor vi börjat med.