Blankspot om

Avslöjande om Thailands fruktindustri gav fängelse

Den brittiske juristen och människorättsjuristen Andy Hall dömdes i dag till fyra års fängelse och böter vid en domstol i Bangkok efter att ha avslöjat usla arbetsvillkor i den Thailändska fruktindustrin.  – Det här är en mörk dag för yttrandefriheten i Thailand. Vi fruktar att många andra människorättsförsvarare och offer för företagens övergrepp, kommer att […]

Den brittiske juristen och människorättsjuristen Andy Hall dömdes i dag till fyra års fängelse och böter vid en domstol i Bangkok efter att ha avslöjat usla arbetsvillkor i den Thailändska fruktindustrin.

 – Det här är en mörk dag för yttrandefriheten i Thailand. Vi fruktar att många andra människorättsförsvarare och offer för företagens övergrepp, kommer att tysta efter denna dom, säger Sonja Vartiala, chef för Finnwatch som beställde den granskning som Andy Hall dömdes för.

För tre år sedan fick Andy Hall i uppdrag av Finnwatch att göra research om arbetsvillkoren i det stora thailändska fruktbolaget National Fruit. Faktaunderlaget skickade han till den finska organisationen som använde det i sin rapport “Cheap has a high price”, en rapport som publicerades på Internet.

– Vi är chockade efter dagens dom. Rapporten redigerades och gavs ut av Finnwatch och vi tar fullt ansvar för den. Andy Hall har gjorts till syndabock i ett försök att tysta andra röster som vågar yttra sig om migrantarbetarnas rättigheter, säger Sonja Vartiala.

Andy Hall var åtalad för förtal och något som kallas för computer crimes (databrott) och han förklarades skyldig på alla åtalspunkterna. Förutom fyra års fängelse dömdes han att betala ett skadestånd på 150 000 Bath. Fängelsestraffet kommer han att börja avtjäna om två år.

Andy Hall kommer att överklaga fängelsedomen och begära att få betala borgen i stället.

Både EU och den brittiska regeringen och EU har länge varit djupt engagerade i Andy Halls fall och begärt att åtalet skulle läggas ner. Men chefen för det granskade bolaget, National Fruit, som har ett stort politiskt inflytande i Thailand, har insisterat på att den brittiske juristen skulle straffas.

När Blankspot intervjuade Andy Hall i vintras ansåg han att åtalet var löjeväckande.

– Jag är åtalad för en rapport som jag inte har skrivit och som jag inte har lagt upp på Internet, sade han då.

Enligt Finnwatch sitter Andy Hall nu häktad i Bangkok. Men han kommer att släppas inom kort och är då på väg till Finland och senare till Sverige.

 

Bild: Swedwatch