Blankspot om

Återvändande afghaner kan ha lurats på bidrag

Flera utvisade afghaner hävdar att de inte har fått ut sina utlovade pengar från Sverige. Blankspot kan avslöja att FN-organet IOM i Kabul, som hanterar utbetalningarna åt Migrationsverket, misstänks för korruption. Det fick Norge att avbryta sitt samarbete med IOM för över ett år sedan. De flyktingar som återvänder frivilligt till Afghanistan från Sverige erbjuds […]

Flera utvisade afghaner hävdar att de inte har fått ut sina utlovade pengar från Sverige. Blankspot kan avslöja att FN-organet IOM i Kabul, som hanterar utbetalningarna åt Migrationsverket, misstänks för korruption. Det fick Norge att avbryta sitt samarbete med IOM för över ett år sedan.

De flyktingar som återvänder frivilligt till Afghanistan från Sverige erbjuds olika former av bidrag från Migrationsverket, bland annat kontantstöd, yrkesutbildning och bidrag till hyra. Kontantstödet delas ut av FN-organet IOM på plats i Kabul.

Men flera återvändande, som Blankspot har haft kontakt med, uppger att de inte har fått det stöd som de var berättigade till, eller så säger de att stödet har betalats ut för sent eller att mellanhänder har krävt dem på pengar.

Migrationsverket, som är ansvarig för utbetalningarna, säger sig inte känna till problemen men gör heller ingen uppföljning av om pengarna kommer fram till de återvändande afghanerna.

– Det är naturligtvis jätteintressanta uppgifter för oss att ta del av och undersöka vad som kan ligga bakom och om det är något vi behöver agera på, säger Jonas Krantz som är ansvarig för samordningen av de återvändande på Migrationsverket i Stockholm.

För lite mer än två år sedan kom liknande signaler från återvändande från Norge. Den norska migrationsmyndigheten UDI lät då konsultbolaget Deloitte granska det så kallade Irranaprogrammet som skulle hjälpa afghaner från Norge att återetablera sig.

Rapporten, som blev klar i januari 2016, slog ner som en bomb på den norska myndigheten. Deloitte hade funnit stora brister i IOM:s rutiner samt tecken på ren korruption. Bland annat existerade inte flera av de skolor som hade fått pengar för att ge de återvändande en yrkesutbildning och dessutom var kostnaden för olika utbildningar långt högre än marknadspriserna i landet.

Rapporten fick den norska myndigheten att omedelbart stoppa stödet till IOM i Afghanistan. Det har nu gått över ett år utan att Norge har återupprättat samarbetet med FN-organet. I stället betalas bidragen ut via ett advokatkontor i Kabul.

Enligt Katinka Hartmann, enhetschef på UDI, beror det indragna stödet på brister i IOM:s styrning och kontroll.

– Samarbetet med IOM är fortfarande stoppat men vi har stora förhoppningar om att IOM genomför nödvändiga åtgärder, säger hon.

Blankspot har på plats i Kabul frågat IOM:s presstalesperson, Nazir Ahmad Haidarzai, vilka åtgärder som har vidtagits efter rapporten från Deloitte presenterades. Han anser att IOM har rättat till en del som inte var bra, och att vissa anklagelser saknade grund.

– Jag kan försäkra er om att vi har haft en grundlig process där vi har undersökt detta. Nyligen var ett fact-finding team här från Genève och undersökte frågan, säger han.Även svenska Migrationsverket avbröt sina utbetalningar till IOM i Kabul efter att ha tagit del av den norska rapporten.

Men efter att ha fått försäkringar från IOM själva om att problemen hade åtgärdats valde Sverige, till skillnad från Norge, att fortsätta samarbetet.

Men gjordes det ingen undersökning på plats i Afghanistan?

– Nej vi gjorde ingen liknande utredning som den Norge gjorde, säger Jonas Krantz på Migrationsverket.

Senare valde Migrationsverket att skicka sitt stöd till återvändande via EU-organet ERIN. Men ERIN har i sin tur ett samarbete med IOM som fortfarande betalar ut pengarna till de som återvänder från Sverige.

Känner ni er trygga med att IOM:s hantering av pengarna fungerar bra?

– Jag känner mig trygg i och med att vi samarbetar med ERIN i de här frågorna. Utifrån de uppgifter som vi har fått gör vi inte någon annan bedömning än att vi kan samarbeta med IOM, säger Jonas Krantz.

Text: Nils Resare, Stockholm och Göran Engström, Kabul.

Film: Martin von Krogh.

Ladda ner den norska rapporten om IOM i Kabul här.

Inom kort publicerar Blankspot ett längre reportage om de utvisade i Kabul. 

Relaterat: Hårt tryck på FN i Kabul.

Läs mer: Allt i serien ”Uppdrag: Afghanistan”

Läs mer omNyheter
11 juni, 2021

Osäkerhet kring flickorna från Iran

Röster
3 juni, 2021

Dagbok från Kabul vecka 20: Omvärlden har inte råd att låta Afghanistan kollapsa

Blankspot
1 juni, 2021

Journalisten Göran Engström får SAK:s solidaritetspris

Röster
27 maj, 2021

Dagbok från Kabul vecka 19: Paniken växer bland oss som inte kan lämna landet

Blankspot
25 maj, 2021

Blixtinsamling – ny reportageresa till Afghanistan

Röster
20 maj, 2021

Dagbok från Kabul vecka 18: Vrede och solidaritet efter attacken mot flickskolan

Röster
11 maj, 2021

Dagbok från Kabul vecka 17: Att gå till skolan i Kabul som flicka kan kosta en livet

Röster
29 april, 2021

Dagbok från Kabul vecka 15: Oro för inbördeskrig när USA drar sig tillbaka

Röster
14 april, 2021

Dagbok från Kabul vecka 14: Tre lärare på 2 600 elever – nu har invånarna i Daikundi fått nog

Röster
8 april, 2021

Mentala problem allt vanligare bland de som utvisats – Dagbok från Kabul v13.

Nyheter
2 april, 2021

Journalist flydde Afghanistan efter hot från talibanerna – nu riskerar han att utvisas

Röster
24 mars, 2021

Helikopterkrasch visar på det komplexa politiska spelet i Afghanistan – Dagbok från Kabul v 11

2021 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm