Nyheter om

Återigen tyst om Dawit Isaak i utrikesdeklarationen

Under onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikespolitiska deklaration, som anger riktningen för utrikespolitiken det kommande året. – Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, sade Margot Wallström. Men hon nämnde inte fallet Dawit Isaak.

Under alliansens tid, när Carl Bildt var utrikesminister, lyftes alltid den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fram under utrikesdeklarationen. En markering om att hans öde inte var glömt. Några år helt kort, med bara ett par meningar. Andra år infogat i ett resonemang kring demokrati och yttrandefrihet.

Men sedan 2016 sker det inte men enligt UD beror det inte på att frågan på något sätt har nedprioriterats. Margot Wallström har tidigare förklarat att det beror på ”att det tyvärr finns många fall där svenska sitter fängslade utomlands utan rättegång, eller på felaktiga grunder. Och att det inte finns utrymme att beskriva alla fall i utrikesdeklarationen.”

I en passage om utvecklingen i Östafrika sade Wallström att ”den långvariga konflikten mellan Etiopien och Eritrea har förbytts i en historisk fred” och lade hon till “vi ska fortsätta verka för en positiv utveckling i regionen kring Röda havet. Våra breda relationer ger oss goda förutsättningar att bidra till försoning och utveckling.”

Men Dawit Isaak nämndes inte vid namn vilket fick moderaternas talesperson Hans Wallmark att i den efterföljande debatten både kritisera Wallström och de länder som fängslar journalister.

– Man spärrar inte in journalister och förläggare för uppdiktade brott, för att de skriver och trycker sanningen. Man hindrar inte det fria ordet och det fria sanningssökandet, sade han.

I årets deklaration fanns dock mot slutet en passage om utrikesförvaltningens arbete med konsulära ärenden.

– Vissa av dem är politiskt svåra. De flesta hjälps i tysthet. Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen. Arbetet med att hjälpa svenskar i nöd utomlands pågår dygnet runt, årets alla dagar, sade Margot Wallström.

FotoJohannes Jansson

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.