Nyheter om , ,

Efter coronautbrottet – Österrike stoppar alla asylsökande

Med hänvisning till coronakrisen stoppar Österrike nu alla asylsökande vid gränserna.

Österrike meddelade idag att landet inte tar emot nya asylansökningar med hänvisningen till landets smittskyddslagar. De asylsökande som fått sin ansökan avslagen deporteras dock inte eftersom flygtrafiken ligger nere.

Enda undantaget som ger rätt att söka asyl är uppvisande av ett negativt coronatest.

Men åtgärden möter hård kritik. Stephanie Krisper från det liberala partiet Neos menar att lagstiftningen inte får sätta sig över den mänskliga rätten att söka asyl.

Hon undrar om det är förenligt med författningen och förespråkar istället att eventuella asylsökande borde sättas i karantän under 14 dagar.

Under en presskonferens tidigare under dagen berättade inrikesministern Karl Nehammer att man i Österrike i dagsläget inte har fler än 12 asylsökande per dag.

Det är de lägsta nivåerna på många år och beror på att gränserna sedan 14 dagar är stängda.

De som söker asyl nu har tagit sig in via de transporter som tillåts passera gränserna eller så är det personer som funnits i landet illegalt men nu valt att kliva fram och söka asyl.

Inrikesministern Karl Nehammer markerade under dagen även mot de rykten som oppositionspolitiker startat genom att påstå att österrikare tvingas vara hemma, medan antalet asylsökande ökar.

Dessutom har det förekommit uppgifter om smittade asylsökande som flyttades mellan olika anläggningar och därmed kunde sprida smitta.

Inrikesministern förkastade att i dessa tider orsaka onödig oro hos österrikarna genom att förvränga fakta på detta sätt.

– Den typen av fejknyheter har inte sin plats i en situation när allt handlar om att minska antalet smittade, sa han.

Läs mer:

Österreich nimmt keine Asylanträge an Grenze an

Keine Einreise für Asylwerber ohne Gesundheitszeugnis

NEOs: Das Epidemiegesetz erlaubt nicht, Menschenrechte außer Kraft zu setzen

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.