Nyheter om

Arresteringar av aktivister mot kriget fortsätter i Azerbajdzjan

Mitt under offensiven av Nagorno-Karabach fortsätter Azerbajdzjan att gripa azerbajdzjanska antikrigsaktivister. "Bjud in oss för att bryta regimens monopol på fredsprocessen", säger en av dem.

Blankspot har de senaste månaderna rapporterat om massarresteringar mot oppositionella och antikrigsaktivister i Azerbajdzjan. Det har skett samtidigt som den auktoritära regimen eskalerat blockaden av Nagorno-Karabach och de senaste dagarna genomfört en fullskalig offensiv mot regionen som innebär en pågående humanitär katastrof för civilbefolkningen.

[Läs mer: Förföljelsen av azerbajdzjanska oppositionella eskalerar]

De senaste dagarna har åtminstone fem antikrigsaktivister arresterats för att ha uttryckt kritik mot offensiven av Nagorno-Karabach.

Rapporter kommer om att de misshandlats av polisen och på otydliga grunder dömts till 30 dagar i fängelse.

En av dem, Afiaddin Mammadov, ordföranden för ett icke-registrerat fackförbund, ska ha blivit uppsökt av en person med kniv som huggit sig själv. Bara kort därefter efter ska polis ha gripit Mammadov med anklagelser om att han huggit mannen. Aktivister kopplade till Mammadov menar att det är fingerat.

Nu riskerar han uppemot fem år i fängelse.

I början på september meddelade demokratirörelsen Demokrati 18 att de lägger ner sin verksamhet, till följd av anklagelserna. En annan organisation, Nida-rörelsen, där några av de gripna är medlemmar, säger till Blankspot att de trots förföljelserna kommer fortsätta.

– Under 12 år har vi kämpat mot förtrycket i Azerbajdzjan och har trots angrepp från regimen aldrig övervägt att lägga ner vår verksamhet. Under den här perioden har vi stöttat ungdomar i aktivism. Att Demokrati 18 upphörde sin verksamhet hänger säkert ihop med det här, att de är unga och att regimen angrep dem särskilt mycket i syfte att kväva en ny generation av oppositionella, säger en representant för Nida under anonymitetslöfte.

Hur kommer det sig att arresteringarna sker nu under offensiven?

– Det finns en ganska enkel förklaring. En av våra medlemmar, Nemet Abbasov, var en av dem som låg bakom att arrangera ett antikrigsseminarium i augusti. En annan av medlemmarna, journalisten Nurlan Libre, delade nyheter om vad som skedde och åberopade öppet fredliga lösningar. När den så kallade antiterroroperationen inleddes så var tydligt att vi i Nida blev föremål för arresteringar just för att vi försökt att motsätta oss regimens militarisering, säger representanten.

Azerbajdzjan meddelade den 21 september att landet avser höja sin försvarsbudget från 5,2 % för 2023 till 6 % för 2024. Det är trots att armenierna i Nagorno-Karabach har lagt ner vapnen.

Sedan kriget 2020 har landets president Ilham Alijev återkommande gånger gjort territoriella anspråk på stora delar av Armenien, och farhågor finns att konflikten i Nagorno-Karabach inte är slutet på den mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Nida-rörelsen som sedan 2011 motsatt sig militariseringen av samhället säger att de upplever en intensifierad förföljelse mot antikrigsaktivister.

– Inom vår rörelse har vi redan åtta långtidsfängslade medlemmar. Det är tydligt att de utgör politiska fångar. Ett dussin har arresterats med korttidsdomar. Nyligen märkte vi hur våra medlemmar blir förföljda igen och det finns en stark koppling till hur vi uttryckt oss mot kriget och militariseringen av samhället. Regimen ser alla som uttrycker sin åsikt, oavsett vad, som ett potentiellt hot och den försöker att monopolisera vad fredsprocessen kommer att innebära, resonerar personen från Nida.

Vad behöver förändras?

– Om ett demokratiskt system inte etableras i Azerbajdzjan, så existerar ingen fråga om att försvara någons rättigheter, vare sig för armenier eller azerbajdzjaner. Utan ett demokratiskt system så kommer inte problemen att försvinna.

Hur tycker ni att världssamfundet ska agera?

– De borde bryta regimens monopol och syn på fredsprocessen genom att bjuda in antikrigsaktivister och låta oss ge användning för våra röster på en internationell plattform.

Toppfoto: Arbetsrättsaktivisten Afiaddin Mammadov riskerar uppemot fem år i fängelse. Foto privat.

**

Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.

**