Blankspot om

Äntligen – nu kan du ta del av reportagen

Det har gått ett halvår sedan Blank Spot projekts insamling gick i mål och jag är stolt över att nu kunna publicera läsning från Peru, Burma och Thailand. Utmattade efter en intensiv kampanj satt vi med en världskarta och alla era idéer och funderade över vilka av världens vita fläckar vi skulle täcka. De otroligt […]



Det har gått ett halvår sedan Blank Spot projekts insamling gick i mål och jag är stolt över att nu kunna publicera läsning från Peru, Burma och Thailand.

Utmattade efter en intensiv kampanj satt vi med en världskarta och alla era idéer och funderade över vilka av världens vita fläckar vi skulle täcka.

De otroligt duktiga reportrarna Emanuel Sidea, Carolina Jemsby, Martin Edström har tillsammans med fotografer av världsklass som Jonas Gratzer och Roberto Guerra burit hem berättelser.

Processen har varit otrolig lärorik och Blank Spot som projekt börjar nu så sakteliga form.

När vi inledde kampanjen var min bild av en Blank Spot, en vit fläck, ett område som den etiopiska Ogadenregionen: stängt, svårtillgängligt och utanför det mediala strålkastarljuset.

Men efter hand har jag börjat se mer tematiskt på vad som är en vit fläck. Kanske är det just att ställa andra frågor, att stanna kvar när andra resta hem, att vara på plats länge som är nyckeln i blankspottandet.

Att berätta historierna som döljs av nyhetslogikens krav på “action”.

Här är vi bara i början och både teamen och medlemmarna har format Blank Spot till vad det är i dag.

Den utvecklingen kommer att fortsätta.

I går så publicerade vi på sajten reportaget #blankspot1 Om ”Inkaguldets svenska väktare” som handlar om Securitas verksamhet i Peru. Se en trailer här.

#blankspot2 ”Guld, gruvor och grävskopor” tar ett innovativt grepp om guldrushen i Burma efter militärjuntans fall: Carolina Jemsby och Martin Edström har skapat en interaktiv 360-värld där du som läsare själv kan kliva in i berättelsen och utforska gruvorna och människorna som arbetar i dem. Se en trailer här.

Och #blankspot3 handlar om Thailand och består av tre artiklar: ”Thailand bakom bomberna”, ”Thailands farligaste människor” och om hur det gick till när Sverige sålde JAS-plan till diktaturen.

Nils Resare och jag har skildrat landet bortom charterresorna och tagit pulsen på demokratiaktivisterna.

Se en trailer här.

Under gårdagens livesändning presenterade vi reportagen på sajten och för de som inte fanns på plats fanns möjlighet att se livesändningen här.

Vi berättade också om det team som står i startgroparna att sticka iväg. Mer om #blankspot5 det kommer senare för er som inte var på plats.

Alla vi som kämpat med Blank Spot brinner av iver att fortsätta.

Detta är en dröm och början på att verkligen göra det vi vill och tillsammans täcka världens vita fläckar.

Om vi på ett par sommarmånader lyckades med det vi nu presenterar så har jag stora förhoppningar inför framtiden.

Vår plan bygger på att ni som stöttade oss under kampanjen – så vi kunde gestalta vår idé – fortsätter att stödja oss genom att bli månadsgivare.

Förutom att publicera reportagen kommer vi också i dag att visa vad vi gjort för de insamlade medlen.

Vi hoppas att publiceringen av de första reportagen leder till att vi får fler medlemmar och att ni som är medlemmar tipsar andra om att bli det.

Vi letar också efter fler mecenater.

Fler som Sven Hagströmer för att vara konkret. Individer som vill investera i journalistik för att åstadkomma förändring.

Men nu är vi allra mest nyfikna på vad ni tycker.

Så diskutera gärna digitalt och använd taggen #blankspot

Ps.

Det här vill jag att du gör i dag.

1) Läs reportagen och utforska 360-världen.

2) Berätta för alla du känner om Blank Spot Project.

3) Gå med eller förnya ditt medlemskap genom att anmäla dig på vår sajt som månadsgivare, så att vi kan realisera fler reportage tillsammans.

4) Berätta för oss vad du tycker om det vi gjort och vad du tycker vi ska göra nu? Hela det här projektet finns på grund av våra medlemmar, så kommentera direkt på sajten eller maila medlem@blankspotproject.se