Analys om , ,

Analys: Nådde Schwarzeneggers vädjan genom propagandamuren?

Videon har trendat i ryska sociala medier i men kan dess personliga tilltal få fler att lyssna – trots att de är skeptiska.

Schwarzeneggers huvudbudskap var lika mycket riktat mot den ryska befolkningen som övriga världen. Han lyfte fram Ryssland som ett land med stolta människor som han alltid tyckt mycket om. Han ville inte att världen ska demonisera Ryssland och påminde genom sin skildring om att det är ett land fyllt av historia, kultur och stora bedrifter inom sport. En av hans stora barndomshjältar var en rysk tyngdlyftare.

Schwarzenegger gjorde det tydligt att detta inte är det ryska folkets krig utan Putins: “Det är han som har startat kriget, det är han som styr det och det är han som kan avsluta det. Det är inte Ukraina, inte nazister och inte det ryska folkets krig.”

Den som är fast i en åsikt byggd av propaganda och desinformation sedan årtionden kommer inte förändra sina åsikter av fakta eller rationella argument.

Men de många personliga referenserna som förekommer i videon är exempel på sådant som kan bidra till att bryta ner övertygelsen.

Avfärdandet av Putins påståenden om att Ukraina behöver denazifieras var starkt uppbyggt. Särskilt när det sätts i perspektiv av att hans österrikiska far skadades i Leningrad dit han kom som nazist i den tyska armén, fullständigt uppumpad av lögner som den regimen tutat i honom.

Det var också effektivt när han i förbifarten fick in hur starkt omvärlden har reagerat och ställt sig bakom Ukraina. Han gjorde det tydligt att Ryssland går en isolerad framtid till mötes och ville berätta att det endast är fyra länder som ställer sig bakom dem idag.

De personliga känslobaserade passagerna tillsammans med den typen av fakta är viktigt för att kunna påverka någon att tänka i andra banor. Propaganda och desinformation bygger ofta upp ett starkt grupptänkande. Det är därför värdefullt att lyfta fram att det finns andra sammanhang att tillhöra.

Den svagaste delen i videon, som kan få en bumerangeffekt, var när Schwarzenegger ville berätta att många soldater dött. För någon som redan tror och hoppas på Putins krigsframgångar kan det lätt ifrågasättas och avfärdas som just en slags motsatt krigspropaganda från Ukraina.

Det kan dock lika gärna träffa rätt hos några av de unga soldaterna och deras anhöriga som trodde sig möta jublande ukrainare eller om soldaterna inte ens visste att de skulle invadera och döda sina grannar.

Överhuvudtaget talar Schwarzenegger i många delar direkt till soldaterna för att få dem att inse det meningslösa att offra sina och andra människors liv för Putins skull.

När han avslutar vänder han sig till alla de som är hans nya hjältar, de som har den äkta ryska stärkan, de som vill stoppa Putins krig.

Målgruppen för videon är Schwarzeneggers fans över hela världen inklusive Ryssland. Men majoriteten av de som kommer att nås av detta kommer vara en västerländsk publik och medier.

Det ska också ses som en inlaga i en nationell diskussion i USA där det just nu pågår en mängd rättsfall mot de som stormade Kapitolium i Washington den 6 januari 2020, en händelse som även finns med i videon. Genom det påminner han effektivt, även västerländska och framför allt amerikanska tittare, om vilka effekter som konspirationsteorier och desinformation kan få.

Det är ett fortsatt stort problem som Schwarzenegger dessutom är engagerad i.

I Kreml avfärdades videon troligen mest som ännu ett exempel på hur västvärlden skickar fram digitala soldater. En i raden av många aktioner riktade mot Ryssland de senaste veckorna.

BBC rapporterade i fredags att videon trendade i ryska sociala medier. För att maximera spridningen av videon startade Schwarzenegger ett telegramkonto. Den appen är fortfarande tillgänglig i Ryssland och är även en av de viktigaste kommunikationsplattformarna i Ukraina under det pågående kriget.

Det finns, enligt videon, 11 miljoner ryssar som har relationer till Ukrain. De kan också sprida eller prata om den och om de talar med en enda person till så når det stora volymer.

Det har under kriget i Ukraina dag för dag blivt allt tydligare att det inte går att bortse från den påverkan som folkets röst har fått på utvecklingen av invasionen. Digitala kanaler har betytt oerhört mycket för organisering, mobilisering och för ett globalt stöd för Ukraina som även stärkt dem moraliskt.

Putin och Kreml hade inte räknat med det massiva globala stödet och kanske går det inte längre att stoppa de parallella verklighetsbeskrivningar som flödar i olika digitala kanaler. Över 80% av den ryska befolkningen har tillgång till internet även om det i perioder har längre nedtider och är starkt kontrollerat.

Och även om de västerländska plattformarna som Twitter, Facebook och Instagram numer är blockerade så finns det andra digitala vägar där berättelser sprids.

Schwarzeneggers video har troligen kommenterats av många runt de ryska köksborden.

Men det går inte heller att bortse från den skrämmande verklighet som råder i Ryssland för de som ifrågasätter Putin och det krig som pågår.

Allt fler befarar även att Putin står på tröskeln till att utföra än hårdare kontroll av civilbefolkningen och att de som ifrågasätter kriget kommer anses vara nationalförrädare.

I DN skriver Michael Winiarskil om den hätska och hofulla ton Putin haft i veckan riktad mot oliktänkande som ifrågasätter kriget. Och att Putin är inne på en ny etapp: “att det auktoritära ryska systemet via den nuvarande repressiva polisstaten går mot en renodlad totalitär diktatur.”

När Putin i fredags firade åttaårsdagen av Rysslands annektering av Krim hyllade han invasionen av Ukraina och slog fast att Ryssland “definitivt kommer fullfölja alla planer”.

På arenan förekom banderoller med slagorden “För en värld utan nazism” och han återkom än en gång till att den “militära operationen” mot Donbas och Ukraina sker för att skydda befolkningen mot det folkmord som nazisterna genomför där.

Kanhända kan en flod av digitala stödaktiviteter från omvärlden liknande de vi sett i veckan och fler demonstranter i Ryssland stärka fler i den ryska civilbefolkningen att våga göra sina röster hörda. Det kanske går att tända en liknande folklig urkraft som fått den ukrainska befolkningen att våga stanna kvar och kämpa för sitt land.

Och om fler av de som tror på något annat än Putins värlsbild vågar prata om det eller visa det desto fler kommer kunna acceptera det som sanningen. Att människor ens pratar med varandra om några av alla dessa signaler från omvärlden är oavsett allt ett viktigt första steg för att våga se på verkligheten med nya perspektiv.

Det minsta omvärlden kan göra är att inte själva förlamas av rädslan för Putin så man slutar försöka rasera muren av rysk propaganda eller stöttar de som redan vågar i Ryssland.

Schwarzenegger vänder sig direkt till människor och bygger därmed, precis som den ukrainske presidenten återkommande gjort, för den framtid som kommer bortom kriget.